Crema Catalana

Toetjes 3 comments

Een tijd geleden schreef ik al over mijn crème brûlée avonturen. Ondertussen heb ik de crème brûlée redelijk onder de knie. Het blijft echter lastig om met alleen eierdooiers een goed gebonden custard te creëren De Catalanen hebben daar een oplossing voor gevonden. Zij gebruiken maizena naast eierdooiers om de custard te binden. Dit is stukken makkelijk. Je loopt minder risico dat je per ongeluk roerei maakt of dat het te dun blijft. Ook gebruiken zij melk in tegenstelling tot de room die in de Engelse en Franse keuken wordt gebruikt. Dit is natuurlijk weer een stuk minder vet. Nog een verschil is dat aan de crema catalana citroenschil en kaneel wordt toegevoegd voor de smaak in plaats van vanille.

crema_catalana

Voor het krokante karamellaagje kun je het beste ongeraffineerde rietsuiker gebruiken. Even benevelen met de plantenspuit en dan de gasbrander er op zetten. Lekker!

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 1 uur in de koelkast | 4 personen |
• 4 eierdooiers • 120 g suiker • 1,5 el maizena •  1 tl kaneel • 2 tl geraspte citroenschil (versgeraspt) •  1/2 l (volle) melk • 4-8 el rietsuiker

Bereiding:

Klop in een pan de suiker en de eierdooiers tot een licht schuime massa. Roer de maizena, kaneel en citroenschil erdoor en voeg al roerend de melk toe, totdat die volledig is opgenomen. Verwarm al roerend op laag vuur, totdat een dikke vla ontstaat. Verdeel de vla over vier schaaltjes en laat afkoelen. Laat minstens 1 uur in de koelkast staan om steviger te worden.

Strooi een dun laagje rietsuiker over de crema catalana. Benevel even met de plantenspuit en laat de rietsuiker met behulp van de gasbrander goudbruin worden.

 
Je kan de crema catalana ook onder de grill plaatsen om de suiker te laten smelten. Nadeel is wel dat je de vla niet koud genoeg kunt houden.

3 Comments

 1. Dag Maaike,

  Allereerst, bedankt voor je goede website!

  Ik lees in je recept hierboven (overigens mijnsinziends het goede recept van de Crema Catalana) dat je adviseert om met een plantenspuit de rietsuiker te benevelen voor het te branden….

  Waarom is dit? Tegen het aanbranden? Ik merk dat — ook als ik heel weinig benevel — het een stuk moeilijker is om het laagje “goud bruin” te krijgen. Dat gaat makkelijker zonder het sproeien.

  Wat is je bron hiervan? Eigen ervaar? Ik hoor het graag!

  Groeten

 2. Dag Emiel,

  Dank voor je compliment over mijn website. Altijd leuk om te horen. Wat betreft de het benevelen. Ik kwam daar ooit op, omdat ik het zelf het suiker branden maar moeilijk onder de knie kreeg. Toen ben ik op het internet naar tips gaan zoeken. Ik kwam het onder andere hier http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/creme_brulee.php tegen. Met heel licht benevelen heb je iets meer tijd voordat de suiker echt te donker wordt. Tegenwoordig doe ik het ook vaak zonder. Kwestie van oefenen. Succes.

  Groeten,

  Maaike

 3. Pingback: Eigeel (eierdooiers) over? Geen probleem! « missFromage