Zalmkoekjes

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vis 4 comments

Het is niet dat ik niet aan koken toe kom – al ligt de frequentie wel iets lager – het probleem ligt bij het plaatsen van recepten. Ik kan me na een dag werken en het zorgen voor een baby van zes maanden nog niet zetten tot het regelmatig schrijven van leuke stukjes op mijn site. Het wordt in de komende maanden vast weer wat beter, maar voor nu even wat langer geduld.

Zalmkoekjes

Toegegeven, ik haal wel veel lol uit het koken van babyhapjes. Als ze dan niet alles op eet, dan lust ik de rest tenminste nog. Dat is bij die kant-en-klare potjes wel anders.

Het handige van deze zalmkoekjes is dat je ze goed kunt invriezen. Je hebt groente, aardappel en vis in één.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 2-4 personen |
• 500 g iets kruimige aardappels • 100 g broccoli, in kleine roosjes
• 2 zalmfilets (evt. diepvries) • klein bosje dille, fijngehakt • 1 el citroensap
• 1 tl Dijonmosterd • peper en zout • eventueel panko (broodkruim) of paneermeel en een losgeklopt ei

Bereiding:

Schil de aardappels en snijd ze in niet al te grote stukken. Kook de aardappels in een laagje water 8-10 minuten tot ze net gaar zijn. Voeg de broccoli de laatste 3 minuten toe. Als je een stoompan hebt, kun je de zalm boven de aardappels garen. Gaar de zalm anders in een apart pannetje in een klein laagje water.

Giet de aardappels met broccoli af en laat even droog stomen. Stamp dan tot een grove puree. Verdeel de zalm in vlokken en schep dit samen met de dille, citroensap en mosterd door de puree. Breng op smaak met wat peper en zout.

Vorm met je handen vier ‘hamburgers’ van de puree. Je kunt ervoor kiezen om de zalmkoekjes te paneren. Het hoeft niet, maar met broodkruim worden ze iets knapperiger. Haal de koekjes dan door een losgeklopt ei en vervolgens door het broodkruim. Als je er bijvoorbeeld twee wilt invriezen, doe dit dan zonder te paneren én voor het bakken.

Bak de zalmkoekjes 3 minuten aan elke zijde in een beetje olie in de koekenpan. Serveer direct. Lekker met een salade van waterkers/veldsla en tomaat en avocado en bijvoorbeeld tartaarsaus. Bevroren zalmkoekjes kun je 30-40 minuten bakken in een oven van 180°C. Paneer ze eventueel in bevroren toestand.

Gebaseerd op een recept van BBC GoodFood

4 Comments

  1. Leuk he, kids.
    maar back in topic mooi recept.

  2. @Stan enig! 😉

  3. Kwam net een site tegen die je misschien wel aanspreekt, gezien je verhaal over zelfgemaakte babyhapjes:
    http://kokenvoormijndochter.nl/
    Vanavond dit recept maar eens proberen 🙂

  4. Oh heerlijk! Viskoekjes staan sowieso nog op mijn to-make lijst. Had zelf een panga + surimi combinatie in gedachte, maar deze met zalm zien er toch ook wel erg smakelijk uit.