Rucolasalade met fêta, tomaat en arganolie

< 15 minuten, Salades 3 comments

Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik biologische arganolie wil uitproberen en daarover wil schrijven op mijn blog. Nu ben ik de beroerdste niet 🙂 Daarbij had ik nog nooit van arganolie gehoord, dus ik was erg benieuwd naar de smaak. Van Argan Winkel ontving ik een fles culinaire arganolie.

Rucolasalade met fêta, tomaat en arganolie

Arganolie wordt gewonnen uit de pitten van de arganboom. Voor de culinaire olie worden de pitten eerst geroosterd voordat ze koud worden geperst. Deze olie komt uit het zuidwesten van Marokko en wordt daar geproduceerd door vrouwen die samenwerken in een kleinschalige coöperatie. De olie heeft een karakteristieke nootachtige smaak. Denk aan sesam- en walnootolie.

Op zoek naar een traditioneel recept met arganolie kwam ik uit bij amlou. Een dip van arganolie, honing en amandelen. Dat recept is al veelvuldig te vinden, dus ik heb iets anders gemaakt. Een salade waarin de amandelen terugkomen, maar ook fêta gemarineerd in arganolie, sumac en oregano of tijm. Sumac, geroosterde sesamzaadjes en tijm/oregano vormen de basis voor za’atar, een populair kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. De arganolie vervangt in dit geval de sesamzaadjes.

Ik moet zeggen: erg smakelijke olie. Het lijkt me ook heerlijk als dip voor Marokkaans brood. Het enige nadeel, de olie is niet goedkoop. Voor iets bijzonders moet je soms wat meer op tafel leggen, zullen we maar zeggen.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten | 2 personen |
• 150 g fêta • 2 el arganolie • 1 tl oregano of tijm • 1 tl sumac • versgemalen peper en zout • rucola • 3 à 4 (TastyTom) tomaten • klein handje ongepelde amandelen • eventueel 1 el citroensap

Bereiding:

Snijd de fêta in blokjes en marineer 10 minuten in de arganolie, oregano en sumac.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan.

Doe de rucola in een schaal. Snijd de tomaten in partjes en verdeel over de rucola. Strooi de amandelen over de salade en schep de fêta met dressing erover. Maal tot slot nog wat zout en peper over de salade. Eventueel kun je nog wat citroensap over de salade sprenkelen.

3 Comments

 1. Ziet er heerlijk, en vooral gezond, uit! 🙂
  De place to be voor een workshop traditioneel Chinees koken isHet Zesde Geluk op de West-Kruiskade in Rotterdam! Ik ben er laatst geweest en heb genoten van het enorme aanbod aan culinaire hoogstandjes uit de Aziatische keuken gecombineerd met een snufje cultuur. Zeker een aanrader voor een smaakvol middagje.

 2. Hoi
  ik gebruik liever arganolie in mijn haar.Die ik gekocht heb bij http://www.arganmidas.nl

 3. Beste Heer Mevrouw,

  Ik heb 100% puur culinair argan olie te koop,vers geperst door mijn familie.
  Jullie als argan kenners zullen dan ook zien en kunnen proeven dat het top kwaliteit is zonder andere toevoegingen.

  Mijn vraagprijs is € 60,- per Liter (kleinere flessen ook mogelijk)
  Mocht u interesse hebben kunt u contact opnemen via mailadres: marocarganoil@hotmail.com