Pittige bruine bonensoep

30 - 60 minuten, Soep 1 comment

Een aantal weken geleden heb ik deze bruine bonensoep gemaakt. Lekker pittig, met een Mexicaanse inslag. In het recept wordt chipotlepuree gebruikt. Deze heb ik laatst zelf gemaakt met gerookte jalapeñopepers. Het recept volgt binnenkort.

Pittige bruine bonensoep

Het is niet makkelijk om in Nederland aan chipotlepepers te komen. Er zijn wat adressen op internet te vinden. Ik heb vorig jaar twee zakken uit New York meegenomen. Als alternatief kun je in deze soep ook prima gerookte paprikapoeder gebruiken.

Ik heb de salsa gemaakt met rode peper. Dit werd in combinatie met de soep te pittig. De volgende keer laat ik de rode peper achterwege. De salsa wordt het lekkerst met verse maïs, maar daar is het nu het seizoen niet voor. Blik volstaat ook.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 50 minuten | recept voor 4-6 personen |
• 2 rode uien, gesnipperd • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
• 2 tl chipotlepuree • 1 tl gedroogde oregano • 1 el komijnzaadjes
• 12 gedroogde halve tomaten • 750 g gare bruine bonen (evt. uit blik)
• 750 ml groentebouillon (of water met 2 bouillonblokjes) • 1 limoen • crème fraîche
voor de salsa: • 1 rode ui, heel fijngesnipperd • 100 g zoete maïskorrels • klein bosje koriander, grofgehakt • 1 kneepje limoensap

Bereiding:

Week de gedroogde halve tomaten een half uur in warm water. Laat de tomaten uitlekken.

Verwarm 1 el olie in een ruime pan met dikke bodem. Fruit de uien zachtjes tot ze glazig zijn. De uien mogen niet bruin worden. Voeg knoflook, chipotlepuree, oregano en komijnzaadjes toe en fruit nog een aantal minuten zachtjes mee.

Voeg de tomaten, bonen en bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 30 minuten zachtjes koken.

Maak ondertussen de salsa. Fruit de ui zachtjes in 1 el olie. Zet na een aantal minuten het vuur wat hoger en voeg de maïs toe. Bak de maïs een paar minuten mee. Haal van het vuur en breng op smaak met wat limoensap, zout en peper.

Pureer de soep met een staafmixer of in de blender en breng op smaak met wat limoensap, peper en zout. Voeg wat extra water toe als je de soep te dik vindt.

Roer de koriander door de salsa. Serveer de soep in kommen met een schep salsa en een schep crème fraîche.

Gebaseerd op een recept van Alice Hart – Vegalicious

One Comment

  1. Lijkt me het proberen wel waard.