Morellentaart met amandelkruimel

> 60 minuten, Taart en ander zoet 1 comment
Afgelopen weekend had de fruitkraam op de markt eindelijk weer morellen. Het was dus tijd voor de jaarlijkse jam-maak-actie. Ik heb me alleen laten verleiden door de marktkoopman tot de aanschaf van niet één maar twee dozen morellen. Oftewel 7 kg kersen. Voor de tweede doos betaalde ik slechts 30% extra. Een goede deal op zich, maar wat doe je met 7 kg? Naast stelen verwijderen en ontpitten?

Nou je maakt bijvoorbeeld het volgende: jam (8 potten), kersen op siroop (4 potten), morellen op brandewijn (1 liter), morellentaart met amandelkruim en je vriest nog 1,5 kg in voor een morellenvlaai en nog iets wat je later bedenkt.

Deze ‘sour cherry pie‘ komt bij Smitten Kitchen vandaan. Ik moet toegeven dat het werken met cups eigelijk best makkelijk is bij bakken. Gewoon een kwestie van scheppen met je maatbakjes. Voor degenen die deze cupmaten 🙂 ontberen, heb ik de waarden omgerekend naar gram.

Van mij mag er iets minder suiker door de vulling. Het zuur van de kersen komt dan beter tot zijn recht. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Anderen vonden de taart zo precies goed. Ik moet zeggen, volgend jaar maak ik hem zeker weer en misschien ga ik zo nog wel even op de markt kijken of ik nog een partijtje morellen op de kop kan tikken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten + bak- en wachttijd |
voor de bodem: • 150 g bloem • 1/2 el suiker • snuf zout • 110 g koude boter, in blokjes
voor de kruimel: • 2/3 cup (60 g) havermout • 1/2 cup (65 g) bloem • 1/2 cup (100 g) suiker • 1/4 tl kaneel • snuf zout • 3/4 cup (120 g) amandelen (ongezouten en ongebrand) • 6 el (85 g) boter, gesmolten
voor de vulling: • 3/4 cup (150 g) suiker • 3 el maïzena • 1 kg morellen, ontpit

Bereiding:

Vul een kommetje met ongeveer 100 ml koud water. Voeg twee ijsblokjes toe. Meng voor de bodem bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de boterblokjes toe.

Spoel je handen af met koud water, droog ze af en wrijf de boter met je vingertoppen door het bloemmengsel tot een soort grof broodkruim.

Giet ongeveer 60 ml van het koude water bij het bloemmengsel (zonder ijsblokjes) en meng met een siliconen spatel. Voeg eventueel eetlepel voor eetlepel nog wat extra water toe, totdat het deeg grote klonten vormt. Maak dan met je handen vlug een bal. Wikkel de bal in plastic folie of een boterhamzakje en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

Rol het deeg uit en bekleed een bakvorm van ongeveer 25 cm ø. Zet de bakvorm een half uur terug in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.

Scheur een stuk bakpapier af en verfrommel het. Leg het bakpapier op de deegbodem en vul de bodem met blindbakvulling. Bak de bodem 30 minuten in de hete oven.

Vermaal de havermout tot havermoutmeel in de keukenmachine. Voeg dan de bloem, suiker, kaneel, zout en amandelen toe. Hak dit mengsel tot de amandelen grof gehakt zijn. Doe het mengsel in een kom en giet de gesmolten boter erbij. Meng dit met een spatel tot een kruimelig deeg.

Meng de morellen met de suiker en maïzena. Vul de bodem met de morellen en verdeel het amandelkruimel gelijkmatig over de morellen (ik heb dit met mijn handen gedaan). Bak de taart 60-70 minuten in de oven. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem serveert.

Recept van Smitten Kitchen

One Comment

  1. Hoi Maaike,

    Dit is het tweede jaar dat ik deze taart maak met morellen uit de tuin. heerlijk!
    Dank je voor het recept.
    Paula