Haydari – Turkse yoghurtdip

< 15 minuten, Sausjes, spreads en dips Comments are Disabled

Begin mei ben ik een aantal dagen naar Istanbul geweest. Het was echt even een paar dagen ‘er tussen uit’. Warm weer, paleizen uit duizend-en-één-nacht, (meestal) lekker eten en maniakaal verkeer. Mehmet (een kennis van mijn vader) heeft ons ook veel van Istanbul laten zien, waar je normaal als toerist niet komt. Dit maakte ons verblijf nog leuker.

Het lekkerste van de Turkse keuken vind ik tot nu toe toch de meze (voorgerechtjes). De variatie in smaken van fris tot pittig in combinatie met vers plat brood; daar kan ik de hele avond wel van eten.

Een van de gerechtjes die er altijd bij zat, was haydari, een yoghurtdip met knoflook en munt. Haydari wordt gemaakt met süzme. Dit is dikke Turkse yoghurt. Hierdoor heeft het een iets meer ‘kazige’ structuur en smaak. Erg lekker met brood, maar ook over köfte kebab. In plaats van Turkse yoghurt kun je eventueel ook (hangop van) Griekse yoghurt gebruiken. Naast munt wordt ook wel gebruik gemaakt van dille en/of peterselie. Wissel gewoon eens af. Een andere bekende meze is hummus.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten |
• 400 ml Turkse yoghurt (süzme) • 2 teentjes knoflook • 1 el olijfolie • 1 el gedroogde munt, fijngewreven • zout • paar blaadjes verse munt • chilipoeder of paprikapoeder (optioneel)

Bereiding:

Doe de yoghurt in een kom. Snijd de knoflook fijn. Of wrijf de knoflook met een snufje zout fijn in de vijzel. Meng de knoflook, olijfolie, gedroogde munt met de yoghurt. Breng op smaak met zout en eventueel peper. Bestrooi met chilipoeder en blaadjes verse munt. Zet de haydari bij voorkeur nog een uurtje in de koelkast. De smaken kunnen dan goed intrekken.

Comments are closed.