Salade met geitenkaascroutôns

15 - 30 minuten, Salades Comments are Disabled

Een paar weken geleden kwam ik bij Smitten Kitchen een recept voor geitenkaascroutôns tegen. Oftewel knapperige schijfjes met in het midden warme, smeltende geitenkaas. Vanwege sla in overvloed en het warme weer, vond ik het gister een goed moment voor een maaltijdsalade.

Maak je dit recept als maaltijd, neem dan 100 g geitenkaas pp. Als voorgerecht is 50 g genoeg. Bij de salade heb ik een dressing met honing, mosterd en tijm gemaakt. Dit combineert goed met de geitenkaas. Het maken van de croutôns is een beetje een kliederklusje, maar ik vond het de moeite waard. Ik heb de croutôns alleen 1 tikje te lang gebakken, waardoor ze te ver gesmolten zijn en iets te plat zijn geworden.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 25 minuten | recept voor 2-4 personen|
voor de croutôns • 100 g zachte geitenkaas • 100 g harde belegen geitenkaas, grof gerapt • 1 ei • 2-3 el bloem • Panko broodkruim • 2-3 el olijfolie
voor de salade: • 1 krop of 1 zakje sla • 2 rijpe tomaten, in plakjes • 1 sjalot, in dunne ringen
voor de dressing: • 3 el olijfolie • 1 tl Dijonmosterd • 1 tl honing • 1 el (sherry)azijn • peper en zout • eventueel verse tijmblaadjes

Bereiding:

Meng de zachte geitenkaas met de geraspte geitenkaas. Dit gaat het best met een vork. Spoel je handen even koud af en maak ze droog. Maak met je handen een ‘hamburger’ van 50 g geitenkaas en leg op een bord. Maak er nog drie en zet ze tot gebruik in de koelkast.

Verdeel de sla, tomaat en sjalot over 2-4 borden. Klop een dressing van de ingrediënten voor de dressing.

Pak drie lage kommetjes. Doe de bloem in het eerste kommetje, een losgeklopt ei in het tweede en het broodkruim in het derde kommetje. Haal de geitenkaas uit de koelkast. Verwarm ondertussen de olijfolie in een koekenpan.

Pak een geitenkaasrondje en haal hem achtereenvolgens door de bloem, het ei en de broodkruim. Leg terug op het bord en ga verder met de overige drie. Bak de geitenkaascroutôns 2-3 minuten aan beide kanten. De olie mag behoorlijk heet zijn. Draai voorzichtig om met twee vorken of bijvoorbeeld een kaasschaaf. Let om dat je niet te lang bakt, de kaas moet net een beetje smelten, maar niet tè. Laat de croutôns kort uitlekken op keukenpapier.

Verdeel de croutôns over de sla en besprenkel met wat dressing. Serveer direct.

Geïnspireerd op een recept van Smitten Kitchen

Comments are closed.