Salade van winterpostelein, bietjes en geitenkaas

> 60 minuten, Salades 1 comment

Vorige week kocht ik ‘regenboog’-bietjes op de markt. ‘Regenboog’ betekent in dit geval ‘gemengde bieten in verschillende kleuren’, maar regenboog verkoopt blijkbaar beter. Dit weekend kwam ik er pas aan toe om iets met de bietjes te doen. Ik heb de bietjes gegaard op de barbecue en daarna een salade gemaakt met winterpostelein en zachte geitenkaas.

Winterpostelein is winterharde postelein. Eerder heb ik posteleinsoep en posteleinstamppot gegeten, maar ik wist niet dat je het ook rauw als een soort sla kunt eten. Dankzij een tip van de marktkoopvrouw weet ik nu dat dat heel goed gaat. De blaadjes hebben wel wat weg van waterkers. Ze smaken licht zilt en pittig en zijn lekker knapperig.

Ik ben bang dat mijn vader en ik winterpostelein voor onkruid hebben aangezien. De plaatjes op Wikipedia lijken verdacht veel op een plantje dat ik in het voorjaar bij bossen uit de tuin getrokken heb. Volgend jaar maar laten staan.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 60 minuten |
• 500 g kleine (gemengde) bietjes, topjes afgesneden • 3 takjes rozemarijn • 3 teentjes knoflook, ongepeld • 1 bosje winterpostelein of een zakje veldsla • 3 el olijfolie • 2 el balsamicoazijn • eventueel 2 el verse basilicum • 75-100 g zachte geitenkaas

Bereiding:

Je kunt de bietjes op twee manieren bereiden: of op de barbecue of in de oven. Steek de barbecue aan of verwarm de oven voor op 200°C. Het garen van de bietjes in de oven duurt ongeveer 90 minuten.

Neem een dubbele laag aluminiumfolie. Leg de bietjes op de folie. Strooi de blaadjes van de rozemarijn over de bietjes en stop de teentjes knoflook ertussen. Vouw het folie goed dicht. Leg het pakket direct op de hete kolen van de barbecue. Leg ook een paar hete kolen bovenop het pakket. Laat ze 30 tot 40 minuten liggen tot de bietjes gaar zijn.

Haal de bietjes van de barbecue en maak het pakket open. Laat de bietjes wat afkoelen, zodat je ze kunt pellen. Snijd de bieten in stukken en doe ze in een kom.

Maak een dressing van de olijfolie, balsamicoazijn en de basilicum. Schenk de dressing over de bietjes en bestrooi de bietjes met wat peper en zout.

Doe de winterpostelein in een schaal en verdeel de bietjes met de dressing erover. Verkuimel de geitenkaas boven de salade en serveer.

One Comment

  1. Oh lekker! Aan bietjes erbij had ik nog niet gedacht. Ik maakte dit weekend een salade van winterpostelein, peer, noten en geietnkaas met een milde mosterddressing. Was ook heel lekker. Volgende keer ga ik jouw recept proberen.