Boerenkool met worst, maar dan anders

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 3 comments
Afgelopen zaterdag had ik voor het eerst sinds maanden weer tijd en zin om ‘s ochtends Saturday Kitchen te kijken. Dit leverde meteen weer inspiratie op voor het volgende gerecht. Theo Randall maakte een pasta met worst, pancetta en ‘swiss chard’. Swiss chard blijkt in het Nederlands snijbiet te zijn. Snijbiet is een bladgroente waarvan je zowel de stelen als de bladeren kunt eten. De smaak schijnt op spinazie te lijken.

Twee weken geleden op de Farmers Market op Union Square (NYC) werd ik al aangenaam verrast door het grote aanbod groente. Met name de verschillende kleuren tomaten, pepers en snijbiet zorgden voor een kleurrijk (en jaloersmakend) geheel. In Nederland is snijbiet niet zo makkelijk te vinden.* Dus bedacht ik een variant met boerenkool. Je kunt hiervoor gesneden boerenkool gebruiken of (zoals ik gedaan heb) hele boerenkoolbladeren. Verwijder dan de nerf en scheur de boerenkool in stukjes.

Laat je niet afschrikken door de rare kleuren, de pasta smaakte mij boven verwachting goed. Met name de Italiaanse worstjes** met venkelzaad en de pancetta*** geven het gerecht veel smaak. Misschien kun je ook gewone braadworst en spekjes gebruiken, maar voeg dan in ieder geval wat venkelzaad toe. Het venkelzaad zorgt voor een beetje frisse smaak in dit verder ‘stevige’ gerecht.

Ingrediënten:

| bereidingstijd 30 minuten | recept voor 3-4 personen |

• 100 g pancetta, in blokjes • 1 ui, gesnipperd • 1 teen knoflook, fijngesneden
• 2 Italiaans gekruide worstjes (+/- 200g, met o.a. venkelzaad) – neem eventueel 2 braadworsten en voeg een snuf venkelzaad toe • snuf chilivlokken • 300 g boerenkool • 250-300 g pasta • 50 ml slagroom • zout en peper • Parmezaanse kaas

Bereiding:

Breng water aan de kook voor het koken van de pasta. Als je een pan met stoominzet hebt, gebruik de stoominzet dan voor de boerenkool. Zo niet, doe de boerenkool in een andere pan en voeg een bodempje water toe. Stoom/kook de boerenkool in 20 minuten gaar.

Bak de blokjes pancetta een minuut of zes op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 2 minuten mee. Knijp het vlees uit het worstvel en voeg in stukjes toe aan de pancetta. Laat het geheel onder af en toe roeren 15 minuten garen. Voeg halverwege een snuf chilipeper toe. Giet eventueel wat vet af als er veel vet vrijkomt.

Als de boerenkool 10 minuten gestoomd heeft, kun je de pasta gaan koken. Giet de pasta af zodra hij beetgaar is, maar bewaar een kopje van het kookvocht. Laat de boerenkool uitlekken, wanneer je hem gaar genoeg vindt.

Voeg de room toe aan het worstmengsel en roer door. Voeg vervolgens de pasta en boerenkool toe. Giet eventueel wat kookvocht bij de pasta om het geheel wat smeuïger te maken. Breng op smaak met wat peper en zout. Serveer de pasta en rasp er wat Parmezaanse kaas over.

Geïnspireerd door een gerecht van Theo Randall.

*Snijbiet is soms wel te vinden bij de biologische groentekramen op de markt en misschien ook wel bij de biologische supermarkt.

Voor de mensen uit Groningen:
**Slagerij De Groene Weg verkoopt ‘House of Spice’-worstjes. Deze zijn Italiaans gekruid.
***Pancetta is o.a. te verkrijgen bij Basarz.

3 Comments

  1. Ik kijk ook altijd graag naar Saturday Kitchen, ik neem het alleen altijd op, veel teveel te doen op die tijd. De afgelopen aflevering heb ik nog niet bekeken. Snijbiet kun je inderdaad bij de Natuurwinkel kopen, (bij mij tenminste) soms ook de hele mooie gekleurde variant, echt prachtig.

  2. Hoi Maaike,

    Snijbiet is in Nederland vaak wel te krijgen bij biologische winkels. Ik heb zo’n groente abonnement van odin en daar zit het vaak bij (mits in het seizoen natuurlijk).

  3. Oeps, zie net dat je dat in de voetnoor van je bericht had gezet. ik was weer eens te snel……