Raymond Blanc’s Kitchen Secrets – Nectarinetaart

> 60 minuten, Taart en ander zoet 4 comments

Sinds een paar weken heb ik de BBC iPlayer app op mijn iPad. Met deze app kun je heel veel (oude) series van de BBC bekijken. Drama’s en detectives, maar ook kookprogramma’s van Rick Stein, Nigel Slater, Keith Floyd én Raymond Blanc. Raymond Blanc is een van oorsprong Franse chef met een hotel-restaurant in Oxfordshire, Engeland. Het restaurant Great Milton heeft twee Michelin-sterren.

In Kitchen Secrets deelt Raymond zijn keukengeheimen met ons. Elke aflevering is gewijd aan een ingrediënt. Meestal krijgen we vier gerechten te zien waarvan drie thuis goed te maken zijn en het vierde gerecht laat zien waarom hij Michelin-sterren bezit. Ik vind het echt een fantastisch programma. Het dikke Franse accent van Raymond, de weemoed bij de gerechten van zijn moeder, zijn gestuntel met elektrische apparaten en de intrigerende verhouding met zijn assistent Adam, maken dat ik geen genoeg krijg van dit programma. Gelukkig is er een tweede seizoen (helaas nog niet beschikbaar op de iPlayer).

Dit is het recept van de appeltaart die Maman Blanc altijd maakte. Een appeltaart met een dunne bodem en custard. Ik heb de appels vervangen door nectarines, omdat ik die toevallig in huis had.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1,5 uur | 6 personen |
voor het deeg: • 250 g bloem • 125 g boter, op kamertemperatuur en in blokjes • 1 snufje zout • 1 scharrelei • 1 el koud water
voor de vulling: • 3-4 nectarines, in partjes • 15 g boter • 65 g suiker • 1 el vanille-extract met alcohol • 1/2 el citroensap • 100 ml slagroom • 1 ei
• eventueel poedersuiker

Bereiding:

Doe de bloem, boter en zout in de keukenmachine en pulseer tot je een zanderig mengsel hebt. Voeg dan het ei en water toe en pulseer heel kort. Als je te veel mengt dan raakt het deeg volgens Raymond zijn ‘flakiness’ kwijt.

Draai de kom van de keukenmachine om op een licht met bloem bestrooide ondergrond. Kneed het deeg in 30 seconden tot een samenhangende bal.

Druk het deeg met de palm van je hand tot een cirkel van 1,5 cm dikte. Leg de schijf deeg tussen twee vellen huishoudfolie en laat 30 minuten koelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220°C. Je kunt of een bakring gebruiken (verwarm dan een bakblik mee in de oven) of een taartvorm.

Rol het deeg tussen de folie uit tot 2 mm dikte. Neem een bakring of taartvorm van 22 cm doorsnede en 2 cm hoogte. Pel de bovenste laag folie van het deeg en til het deeg op. Keer het deeg om op de vorm. Druk het deeg voorzichtig in de vorm en verwijder de tweede laag folie. Verwijder overtollig deeg door met een deegroller over de rand te rollen.

Druk het deeg met je vingers 2 mm boven de rand van de vorm uit. Prik de bodem met een vork een aantal keer in en laat de bodem nog 20 minuten koelen in de koelkast.

Bak de taartbodem 10 minuten in de hete oven. Smelt ondertussen in een steelpan de boter voor de vulling met 15 g suiker, vanille-extract en citroensap.

Haal de vorm uit de oven en leg de partjes nectarine op de bodem. Bestrijk met het botermengsel. Verlaag de temperatuur van de oven naar 200°C en bak de taart 20 minuten.

Klop het ei, de room en 50 g suiker los en giet over de taart. Bak de taart nog 10-15 minuten tot de custard gestold is. Haal de taart uit de oven en laat 1 uur afkoelen. Lauwwarm is hij het lekkerst. Bestrooi voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.

Tip: het originele recept is met appels (bijv. Braeburn) en Calvados. Vervang de nectarines door appel en het vanille-extract door Calvados. Houd verder het recept aan. Bak bij stap 6 en 7 de partjes appel met botermengsel al mee gedurende de eerste 10 minuten op 220°C, verlaag de temperatuur daarna en bak 20 minuten. Strooi 1 el suiker over de appels voordat je de custard erop giet.

Gebaseerd op een recept van Raymond Blanc

4 Comments

  1. ziet er echt wel lekker uit Maaike 🙂

  2. Hij was ook lekker 🙂

  3. Noor van der Schoot

    mooie site Maaike. Zelf krijg ik ook altijd goede zin van Raymond. Ik vind zijn recepten ook goed; vooral hoe je een klasse merengue moet maken.

  4. @Noor Je krijgt er alleen wel spierpijn van! Hij doet alles met de hand. Wel een goede oefening, maar ook wel zwaar.