Salade met garnalen, mango en groene papaya

15 - 30 minuten, Salades 5 comments

Voor het eerst sinds maanden waag ik me weer aan een bijdrage voor het Foodblog Event. Het thema deze maand is Aziatische salade. Daar kan ik wel wat mee. Deze salade at ik vorig jaar bij kennissen als onderdeel van een Vietnamese maaltijd. De salade komt uit het kookboek De Vietnamese Keuken van Bobby Chinn.

Zoals dat met koken gaat, moet je soms je eigen draai aan gerechten geven. Zo gaat in het originele recept ook nog ‘gewone’ zoete papaya, moet je eigenlijk zelf gefrituurde uitjes maken en bestaat de dressing uit tamarinde, appelsap en palmsuiker. Nu kon ik geen rijpe papaya vinden en gebakken uitjes uit een bakje is net zo makkelijk. Wat betreft de dressing; ik dacht dat ik nog tamarinde had, maar dat was verkeerd gedacht. Tamarinde is zuur. Wat vervangt appelsap, zoet en zuur? Appel-balsamico! Een andere vervanger is granaatappelsiroop. Vast niet authentiek Vietnamees, maar wat maakt het uit. Voor wie de oorspronkelijke dressing toch wil uitproberen, ik zal onder het recept de ingrediënten aangeven.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 25 minuten | 2-4 personen |
• 1 onrijpe mango • 1 komkommer • 1/2 groene papaya • 1 winterwortel • 2 el rode peper, fijngesneden • 3 el verse koriander, gehakt • 10 – 12 rauwe grote garnalen, gepeld • 3 el gebakken uitjes • 4 el gehakte pinda’s • 2 el sojasaus • 2 el appel-balsamico of granaatappelmelasse

Bereiding:

Snijd de mango in kleine blokjes. Schil en halveer de komkommer. Verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer met de mandoline in ‘noodles’ (dit zijn lange smalle slierten). Als je geen mandoline hebt, snijd de komkommer dan in dunne plakken (bijv. met een kaasschaaf) en snijd de plakken vervolgens met een mes in lange repen. Doe hetzelfde met de wortel en de papaya.

Bak de garnalen een aantal minuten in een grillpan tot ze gaar zijn. Meng de mango, wortel, papaya, komkommer met rode peper en de verse koriander. Giet de helft van de dressing over de salade en schep om.

Schep vlak voor het serveren de gebakken uitjes door de sla. Voeg eventueel nog dressing toe. Bestrooi met de gehakte pinda’s en leg de garnalen op de salade.

Tamarindevinaigrette
• 400 g palmsuiker • 300 g tamarinde • 200 ml appelsap
Laat dit mengsel tot driekwart inkoken en schenk het door een fijnmazige zeef. Laat de dressing afkoelen.

5 Comments

  1. Lekker. Ik ben dol op dit soort salades. Alleen die tamarindevinaigrette, is die voor een Vietnamees weeshuis? 😉

  2. Het leek mij ook nogal veel. Dat was ook een reden waarom ik niet alsnog op de fiets ben gesprongen om tamarinde te kopen. 1/4 is ook meer dan genoeg.

  3. Met ons eigen vers gepelde Waddengarnalen erin is het nog veel lekkerder.

  4. @w.sierkstra dat geloof ik direct!

  5. Ik ben dol op de vietnamese keuken (en heb gegeten in het restaurant van Bobby in Vietnam!!) en deze salade ziet er super uit!