Kaneelijs met/zonder koffie

30 - 60 minuten, Toetjes Comments are Disabled

In The Perfect Scoop van David Lebovitz kwam ik een recept voor kaneelijs tegen. David gebruikt kaneelstokjes in plaats van gemalen kaneel. Ik had nooit verwacht dat dit zo’n groot verschil maakt. Dit kaneelijs smaakt extra kruidig en intens door de kaneelstokjes in plaats van gemalen kaneel.

Ik heb het recept wel behoorlijk aangepast. In mijn ijsmachine past geen liter ijs en daarbij vind ik een verhouding van 1/3-2/3 volle melk-slagroom ook niet per sé nodig. Ook kwam ik er net achter dat ik het recept niet goed gelezen heb. Het woordje ‘ten’ in ‘ten 3-inch (8 cm) cinnamon sticks’ is mij volledig ontgaan. Ik heb 1 dik stokje van 5 cm gebruikt. Dit leverde een warme kaneelsmaak op, zonder te overheersend te zijn. Het kaneelijs smaakte erg goed in een glas warme espresso, maar de suggestie van David – kaneelijs met brownies – klinkt ook aantrekkelijk.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten + 2-3 uur wachten | 600 ml ijs |
• 500 ml volle melk (of 250 ml volle melk en 250 ml slagroom) • 100 g suiker
• 1-2 kaneelstokjes, in stukjes gebroken • snufje zout • 3 eierdooiers

Bereiding:

Verwarm de melk (en room), suiker, zout en kaneelstokjes in een (steel)pan tegen de kook aan. Haal van het vuur en laat 1 uur op kamertemperatuur staan.

Giet het melkmengsel door een zeef en zet weer terug op het vuur. Warm het mengsel weer wat op. Klop de eierdooiers los in een kom. Giet het warme melkmengsel al roerend bij de eierdooiers. Schenk alles weer terug in de pan.

Verwarm het mengsel op halfhoog vuur. Blijf continu roeren en over de bodem schrapen met een (siliconen) spatel. Ga door tot de custard iets dikker begint te worden. Zet de pan in een bak water met ijsblokjes en roer tot de custard is afgekoeld.

Laat de custard goed koud worden in de koelkast voordat je hem in de ijsmachine giet. Laat de ijsmachine draaien tot het ijs dik en romig is. Tip: Schep een bol ijs in een hete espresso.

Geïnspireerd op een recept uit The Perfect Scoop – David Lebovitz

Comments are closed.