Zoete aardappelsoep met krab en avocado

15 - 30 minuten, Soep 1 comment
Mijn vriendinnen en ik vieren ieder jaar Sinterkerst. Sinterklaas en Kerst ineen. Deze viering bestaat uit lekker eten en een fanatiek gespeeld dobbelspel. Bij het dobbelen gaat het om het verkrijgen van zoveel mogelijk kadootjes. De spelregels veranderen we zo ongeveer per ronde. Ze variëren van ‘alle kadootjes naar links doorgeven’ tot ‘pak van iedereen een kadootje af’.

Sommige vriendinnen worden ineens heel fanatiek, ook al gaat het om spullen van een tientje die je de volgende dag zelf kan kopen. Maar dat mag de pret niet drukken.

Waarom begin ik nu, in juni over Sinterkerst? Omdat de moeder van Maud deze soep gemaakt had als inbreng voor het buffet. De soep viel goed in de smaak en afgelopen weekend heb ik hem eindelijk zelf gemaakt. Een pittige romige soep waarin de krab en avocado voor wat verfrissing zorgen.

In mijn voorraadkast bleek de visbouillon op. Als alternatief heb ik groentebouillon genomen en een beetje Thaise vissaus voor de vissige smaak. Dat werkte goed. Als je de soep met z’n tweeën eet, de overgebleven avocado/krab smaakt ook goed op een geroosterd broodje.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | recept voor 4 personen |
voor de soep: • 200 g zoete aardappel, geschild in blokjes • 1 ui, gesnipperd
• 1 el boter • 50 ml Madeira • 50 ml witte port (+ 1 el witte wijn azijn) of sherry • 500 ml heet water • 2 visbouillonblokjes of 2 groentebouillonblokjes en 1 el vissaus • 250 ml (slank)room • 1 snuf chilivlokken
voor de quenelles: • 1 avocado • citroensap • 1 blikje krab • 1 tl mayonaise
• 1 tl sambal • 1 el koriander, fijngehakt • zout en peper

Bereiding:

Smelt de boter in een ruime pan. Voeg de ui en aardappel toe en laat op laag vuur een paar minuten zachtjes fruiten. De ui mag niet kleuren. Blus af met de Madeira en de port of sherry. Port is wat zoeter, voeg ter compensatie 1 el witte wijnazijn toe. Bij droge sherry is dit niet nodig.

Giet het water bij de soep en voeg de bouillonblokjes toe. Breng de soep aan de kook. Kook de soep tot de aardappelen gaar zijn (10-15 minuten).

Voeg de room en de chilipeper toe en breng opnieuw aan de kook. Pureer de soep glad met een staafmixer. Je kunt hem nog door een zeef drukken, maar ik vind dat niet nodig. Breng de soep eventueel verder op smaak met zout en peper.

Schil de avocado en snijd in kleine blokjes. Besprenkel met een klein beetje citroensap. Meng de avocado met de krab, mayonaise, sambal en koriander. Breng op smaak met zout en peper.

Vorm met twee lepels een quenelle van het avocadomengsel. Leg op de bodem van een soepbord en schenk de soep daaromheen.

Gebaseerd op recept van Eetlog.nl

One Comment

  1. Fanatiek? Wie bedoel je? Het gaat natuurlijk niet om die 10 euro, maar om het winnenwinnenwinnen! xL