Ravioli met artisjokken

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch Comments are Disabled
In de NRC•NEXT van 31 mei stond een artikel met de kop ‘Koken is net als klussen – eerlijk, authentiek en sexy’. Hierin wordt een studie van Kathleen Collins aangehaald Watching what we eat. The evolution of television cooking shows. “De populariteit van koken wordt door Collins verklaard door de hedendaagse nostalgie – behoefte aan eerlijk handwerk. Veel mensen werken tegenwoordig met hun hoofd of met de computer. Koken wordt bij Collins de belichaming van de fysieke arbeid met een concreet en eerlijk resultaat: een brood!”.

Ik moet toegeven dat ik mij erg in dit artikel herkende. Mijn werk heeft vaak geen instant resultaat. Het kan soms dagen of weken duren voordat iets is afgerond. Na een dag nadenken, schrijven en praten, vind ik het heerlijk om ‘s avonds in de keuken aan de slag te gaan en na een korte (of iets langere) tijd iets zelfgemaakts op tafel te zetten.

Afgelopen week heb ik mij aan deze ravioli gewaagd. Hoewel de ravioli erg lekker is, staat het eigenlijk in geen verhouding tot de tijd die nodig is om deze ravioli te maken. Maar dat maakt niks uit. Als je het leuk vindt om in de keuken te rommelen en met eten te friemelen, dan is dit het ideale gerecht. Authentiek handwerk! Koken als binnensport zullen we maar zeggen.

De vulling is gemaakt met artisjokbodems uit de vriezer. Ze schijnen soms bij Mediterrane winkels te vinden te zijn, maar niet in Groningen. De Hanos heeft ze wel. Dus ik ga me de komende weken door een zak van 2,5 kg heen werken.

Als je nog nooit eerder zelf ravioli hebt gemaakt, dan kun je hier de uitgebreide beschrijving hier lezen.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1,5 uur | recept voor 3-4 personen |
voor de pasta: • 200 g bloem, tipo 00 • 2 eieren
voor de vulling: • 1 el roomboter • 1 ui, gesnipperd • 300 g artisjokkbodems, ontdooid • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt • klein bosje (platte) peterselie • 1 eierdooier (bewaar het eiwit) • 1/2 tl citroensap • zout en peper • 1/2 tl nootmuskaat
voor de saus: • 1 el roomboter • 2-3 rijpe tomaten, in blokjes • 60 ml water
• 75 ml slagroom • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt • zout en peper

Bereiding:

Kneed een soepel deeg van de bloem en de eieren. Doe het deeg in een boterhamzakje en laat het ongeveer 30-60 minuten in de koelkast rusten.

Fruit de ui zachtjes in de boter gedurende ongeveer 6 minuten. Dep ondertussen de artisjokbodems droog en snijd in blokjes. Voeg de artisjok toe aan de ui en bak nog 8 minuten zachtjes mee. Laat het mengsel een beetje afkoelen.

Schep 3/4 van de artisjokken in het hakbakje van de keukenmachine. Laat de rest van de artisjok in de koekenpan. Voeg de eierdooier, peterselie, Parmezaanse kaas, citroensap, peper, zout en nootmuskaat toe. Pulseer het tot een grofgehakt mengsel. Proef of de smaak goed is en voeg anders nog wat extra peper, zout of nootmuskaat toe.

Haal het deeg uit de koelkast en gebruik de pastamachine om het uit te rollen tot de gewenste dikte. Klop het eitwit los met 2 el water. Vul de ravioli met het artisjokmengsel. Gebruik een raviolivorm of leg hoopjes vulling op het deeg en maak hier ravioli van. Gebruik het eiwitmengsel om de deegvelletjes aan elkaar te plakken.

Verwarm de oven voor op 200°C. Breng een pan water aan de kook voor de ravioli. Verwarm de koekenpan met artisjokblokjes. Voeg een eetlepel boter en de tomatenblokjes toe. Bak een aantal minuten tot de tomatenblokjes zacht beginnen te worden. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Kook ondertussen de ravioli 4 minuten en giet voorzichtig af in een vergiet.

Doe de helft van de ravioli in een ovenschaal. Verdeel de helft van de Parmezaanse kaas, room en tomaat over de ravioli. Dek af met de andere helft van de ravioli, Parmezaanse kaas, room en tomaat. Bak de ravioli 15 minuten in de oven.

Gebaseerd op een recept van Smitten Kitchen

Comments are closed.