Oliebollen

> 60 minuten, Taart en ander zoet 7 comments
Mijn vader bakt ieder jaar zelf oliebollen met Oud & Nieuw. En meestal nog wel een keer in januari als de olie nog in de frituurpan zit en nog niet vervangen is door frituurvet. Vroeger hadden wij een deel (een soort inpandige schuur in een boerderij), later werd deze ‘deel’ omgebouwd tot woonkeuken. Voor de verbouwing was de deel in de winter vooral koud en donker (tijdens de rest van het jaar kon je er goed tafeltennissen). Maar de deel was wel goed geschikt om oliebollen te bakken.

Met een dikke jas aan, stond ik dan bijna met mijn neus in de frituurpan om te kijken hoe de oliebollen gebakken werden. Als kind vond ik het vooral reuze interessant dat oliebollen zichzelf omdraaien en dat ik tussendoor vast losse stukjes gebakken deeg kon snoepen.

Vorig jaar bakte ik voor het eerst zelf oliebollen. Meestal ben ik niet in Groningen met Oud & Nieuw, maar afgelopen jaar wel. Toen heb ik Google afgestruind op zoek naar een lekker oliebollenrecept. Uiteindelijk had ik een recept gevonden en wat aangepast. De zelfgebakken oliebollen vielen goed in de smaak. Ik had nog bedacht om het recept te plaatsen op mijn website, maar wie is er nou nog op zoek naar een oliebollenrecept na O&N? En ja hoor, dit jaar wilde ik weer oliebollen bakken, maar wat was nou het recept dat ik vorig jaar gebruikte? Na een kleine zoektocht kwam ik terecht bij Infonu.nl. Na een testronde kwam ik tot de conclusie dat dit toch het verkeerde recept is. Veel te zwaar en vet. Ineens begon het weer te dagen: het was toch een recept met karnemelk? Gelukkig vond ik het recept van ‘Oom Leo‘ van Janneke Vreugdenhil weer terug. Met wat kleine aanpassingen (ik houd niet van sukade en blokjes appel zijn lekkerder), levert dit recept luchtige bollen op. Het geheime wapen: de karnemelk.

Frituur de oliebollen in zonnebloemolie. Zet eventueel de frituurpan buiten of in een schuurtjes. Of houd de deur van de keuken dicht en lucht naderhand even goed door. Bewaar de lege flessen van de zonnebloemolie. Je kunt de olie na gebruik dan weer terug in de flessen gieten en in de vuilnisbak gooien.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1 uur + 1 uur rijzen | 25 stuks |
• 500 g bloem • 5 dl karnemelk • 15 gram gedroogde gist • 1 ei • 1 el suiker
• snufje zout • 75 g krenten • 75 g rozijnen • 1 zoetzure appel • eventueel een klein beetje rasp van een citroen

Bereiding:

Zet de karnemelk 15-20 seconden in de magnetron, zodat de karnemelk op kamertemperatuur komt.

Schil de appel en snijd hem in hele kleine blokjes (of rasp de appel grof). Spoel de krenten en rozijnen af en laat ze goed uitlekken. Meng de appel, krenten en rozijnen met een 1 el bloem en eventueel wat citroenrasp.

Doe de bloem met het gist, de suiker en een snuf zout in een kom. Klop het ei los en voeg samen met de karnemelk toe aan de bloem. Meng het mengsel met een garde tot een glad beslag. Schep het appelmengsel er voorzichtig doorheen.

Maak een schone theedoek vochtig met warm water en leg over de kom. Laat het beslag minimaal 60 minuten rijzen op een matig warme plek (Gist doet het best zijn werk tussen de 20°C en 32°C)

Verhit de olie in de frituurpan op 180°C. Houd twee eetlepels heel kort in het vet en vorm een bol van het beslag (of gebruik een ijslepel). Laat de bol in de hete olie glijden. Je kunt ongeveer 5 oliebollen tegelijkertijd bakken. Bak de oliebollen een aantal minuten tot ze goudbruin zijn. Als het goed is draaien oliebollen vanzelf om. Als dit niet gebeurt geef ze dan een klein zetje.

Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in een schaal met keukenpapier. Probeer een oliebol om te kijken of hij van binnen gaar genoeg is. Anders de volgende lading iets langer bakken. Bestrooi met poedersuiker voor serveren. Verse oliebollen zijn het lekkerst, maar als je ze niet meteen opeet, kun je ze 10-15 minuten opwarmen in een oven van 180°C.

Tags

7 Comments

 1. Hallo Maaike,
  Ik laat een pannetje met azijn zachtjes meekoken?pruttelen op een klein pitje terwijl ik de oliebollen bak.
  Het schijnt dat de geur dan minder lang blijft hangen. Dit doe ik trouwens ook als we (als een ooit) fondueen.

  Oude olie en vet kunnen we hier inleveren bij de supermarkt (recyclen).

 2. Die tip kende ik nog niet. Ik zal het eens proberen. Je kunt ook azijn in de magnetron zetten om geurtjes te verwijderen. Dus zal het misschien ook wel werken met oliebollenlucht.

  In Groningen wordt helaas niks gescheiden opgehaald. Groente, plastic, restafval, het gaat allemaal bij elkaar. Olie inleveren bij de supermarkt kan ook niet.

 3. oliebollenbeslag met bier gaat ook voortreffelijk.

 4. Als Ron dit leest zal hij wel jaloers worden dat hij dit niet geproefd heeft; hij is gek op oliebollen. Ik heb ze zelf nooit gemaakt omdat Ron altijd naar zijn zwager in Tiel ging om te proeven. Zo te lezen een heerlijk recept. Met bier in het beslag van Nico is mij beter bekend.

 5. Als het even kan liever op kamertemperatuur warm laten worden voor de rest dit is een prima recept om eigen oliebollen te maken!!!!!!!!!!

 6. Toch zegt oom Leo een theelepel suiker en geen eetlepel, nou ja ik zie wel of het nu lukt.

 7. Hoi Maaike,
  Zojuist jouw recept met onze fans op Facebook gedeeld. Wie weet bakken dit jaar meer mensen volgens jouw gemakkelijke recept. Happy 2016!