Eerlijk Italiaans

< 15 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch, Vlees 3 comments

Een paar weken geleden kreeg ik van Kookboekerij een mailtje met de vraag of ik een kookboek wilde ontvangen. Natuurlijk wilde ik dat! Mijn kookboekenkast vult zich gestaag, maar er is altijd ruimte voor uitbreiding. Maar een gratis kookboek krijg je natuurlijk niet voor niets. De tegenprestatie is het koken van een gerecht uit het boek en schrijven van een recensie. Appeltje-eitje voor iemand met een foodblog zou je denken. Alleen de staking van TNT zorgde voor wat vertraging. Dus werd het boek Eerlijk Italiaans van Antonio Carluccio wat later bezorgd dan verwacht.

Antonio Carluccio is bekend van Carluccio’s (een Engelse keten waar je ontbijt, koffie en simpele Italiaanse gerechten kunt krijgen). Hij verschijnt sinds begin jaren tachtig regelmatig op tv en heeft al een hele reeks kookboeken uitgebracht. Zijn laatste kookboek gaat over eerlijk Italiaans eten. Zoals hij zelf zegt “Dit boek is ontstaan uit alle ‘geheimen’ die ik in de afgelopen vijftig jaar heb geleerd. Veel van de recepten zijn Italiaans, veel ervan zijn klassiekers met een moderne draai en sommige zijn mijn eigen creaties.”

Ik heb het boek eerst een paar keer doorgebladerd voordat ik wist wat ik zou gaan koken. Ik was op zoek naar een ‘nieuw’ gerecht, maar het boek bevat vooral veel Italiaanse klassiekers. Zoals bijvoorbeeld risotto Milanese, mozzarella in carrozza, linguine vongole e  cozze en caponata Siciliana. En als je al een hele kast vol met kookboeken hebt, dan heb je deze recepten vaak al in je bezit. Toen ben ik met andere ogen gaan kijken. Als je nog niet zoveel kookboeken hebt, dan is dit een mooi boek dat veel eenvoudige Italiaanse recepten bevat. Het boek is overzichtelijk, niet te dik en bevat mooie foto’s. Ook de meer ervaren Italiaanse kok kan uit dit boek ideeën halen. Zo vond ik de tip om ansjovis toe te voegen aan de spaghetti aglio, olio e peperoncino. Als je De Zilveren Lepel al van voor naar achteren hebt doorgewerkt, dan is dit boek geen aanvulling. Als je De Zilveren Lepel (net als ik) te dik vindt en liever een overzichtelijk Italiaans kookboek hebt, dan is dit een aanrader.

Eerlijk Italiaans – Antonio Carluccio – € 24,95 bij www.kookboekenrij.be

Tagliata di Manzo – Plakken rundvlees

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | recept voor 2 personen |
• 2 biologische (kogel)biefstukken • zout • olijfolie om in te bakken • 6 el extra vergine olijfolie • 1 el groene peperkorrels (potje) • 2 takjes rozemarijn, in stukjes

Bereiding:

Leg de biefstukken voor gebruik even uit de koelkast. Bestrooi de biefstukken met wat zout. Verwarm olijfolie in de koekenpan en bak de biefstukken 4-5 minuten aan elke kant tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn en aan de binnenkant nog rozerood.

Verwarm in een kleine steelpan op laag vuur de extra vergine olijfolie met de peperkorrels en de rozemarijn.

Snijd de biefstukken voor het opdienen in plakjes van 2 cm breed. Leg ze op verwarmde borden of een verwarmde schaal en sprenkel de pittige rozemarijnolie erover.

Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino – Spaghetti met knoflook, olie en chilipeper

| bereidingstijd 15 minuten | 2 personen |
• 180 g spaghetti of linguine • zout • 6 el olijfolie • 2 tenen knoflook, fijngehakt • 1 chilipeper, zaden verwijderd en fijngehakt • eventueel 5 ansjovisfilets

Bereiding:

Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook, voeg zout toe en laat de pasta erin glijden. Roer goed en kook de pasta beetgaar (kijk op de verpakking voor het aantal minuten).

Verhit de olie in een braadpan. Zorg ervoor dat de olie niet te heet is. Fruit de knoflook en chilipeper (en eventueel ansjovis) tot de knoflook gaat kleuren. Let op dat hij niet verbrandt.

Giet de pasta af als hij beetgaar is. Doe hem bij de ‘saus’ in de pan. Voeg eventueel nog wat zout en 1-2 el pastakookvocht toe. Roer alles goed door elkaar (dit gaat goed met een siliconen keukentang).

3 Comments

  1. Ziet er goed uit! Dit zal ik eens maken als het lekker zonnig is. Maar dan wel met seitan (vleesvervanger) ipv de plakken vlees (voor de smaak). Mooie foto ook.

  2. Pingback: Tagliata di Manzo & Vecchia Storia Barolo - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

  3. Pingback: Tagliata di Manzo & Casa Silva Gran Reserva Carmenère - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food