Soesjes zoet of hartig

30 - 60 minuten, Hapjes, Taart en ander zoet, Vis 4 comments
Soms deugt een recept echt niet. In de Foodies van deze maand staat een recept voor zalmsoesjes. Dat kwam mij goed uit, want ik moest voor zaterdagavond iets zoets meenemen en voor zondagavond iets hartigs. Dus ik wilde een grote lading soesjes bakken en de ene helft vullen met slagroom met wat suiker en sinaasappelrasp en de andere helft met zalmroom. Een aantal jaren geleden bakte ik regelmatig soesjes en in mijn herinnering was dit niet ingewikkeld.

Ik heb het recept uit Foodies erbij gepakt en ben aan de slag gegaan. In de eerste plaats had ik al mijn twijfels tijdens het toevoegen van de eieren. Dat moest met de pan op het vuur, maar het risico van roerei is dan erg groot. Ook ging er wel erg veel boter in het recept. Toen de hoopjes deeg in de oven stonden, begon er allemaal boter uit te lopen en wilden ze absoluut niet opblazen. Het bleven platte, harde vette ‘koekjes’. Huppakee, de prullenbak in!

Gelukkig herinnerde ik mij een recept uit het Blue Band Kookboek dat wel altijd lukt. En ook deze keer liet het recept mij niet in de steek. Vervolgens ben ik verder gegaan met de zalmvulling. Het recept ging uit van 50 ml slagroom en 100 g zalm. Ik vond dat al wat weinig, dus ik heb 100 ml slagroom genomen. Ook heb ik wat extra smaak toegevoegd door cayennepeper en citroenrasp te gebruiken. Daarmee kon ik net 12 soesjes vullen en niet de 24 waar het recept vanuit ging. Daarbij had het recept minimaal 50 kleine soesjes opgeleverd – de hoeveelheden boter, bloem en water waren het dubbele van onderstaand recept.

Het oorspronkelijke recept zat er dus tweemaal naast. De hoeveelheden deugen niet en de soesjes mislukken. Ik hoop dat de rest van de recepten in Foodies beter klopt. De overgebleven 12 soesjes heb ik experimenteel gevuld met slagroom met smeerkaas en Parmezaanse kaas. Ook lekker, maar wel erg machtig.

Soesjes

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 24 kleine soesjes |
• 50 g boter • 60 g bloem • 2 eieren • snufje zout

Bereiding:

Klop 1 ei los in een kommetje. Breng 1 dl water in een steelpan aan de kook. Voeg de boter en een snufje zout toe. Als de boter gesmolten is, voeg dan in één keer de bloem toe. Roer het mengsel meteen goed door met houten lepel of een pannenlikker en blijf roeren tot het deeg als een bal loslaat van de pan. Roer nog 1 minuut door, zodat het deeg kan garen. Haal de pan van het vuur.

Laat het deeg kort afkoelen (1 à 2 minuten) en mix met een handmixer het hele ei door het deeg. Als het ei volledig is opgenomen, voeg dan het ei uit het kommetje toe. Blijf even mixen tot het deeg een beetje gaat glanzen.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit rondjes van 1 1/2 – 2 cm doorsnede op de bakplaat. Houd voldoende afstand, want de soesje worden nog groter.

Bak de soesjes 5 minuten en verlaag de temperatuur van de oven dan naar 200°C. Bak de soesjes nog 10-15 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat de soesjes iets afkoelen en snijd onderin een kruisje met de punt van een scherp mes.

Zalmsoesjes

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 24 kleine soesjes |
• 24 kleine soesjes • 200 g gerookte zalm • 2 eierdooiers • 200 ml slagroom • cayennepeper • zout • eventueel rasp van 1 citroen

Bereiding:

Doe de gerookte zalm met de eierdooiers in het hakbakje van de keukenmachine. Hak tot een puree.

Klop de slagroom lobbig. Spatel de zalmpuree door de slagroom. Breng op smaak met een snuf cayennepeper en eventueel een snufje zout. Je kunt naar smaak ook nog wat verse citroenrasp toevoegen.

Doe de zalmroom in een spuitzak en vul de soesjes. Zet in de koelkast tot gebruik. Haal ze tien minuten voor serveren uit de koelkast.

4 Comments

  1. De zalmsoesjes zijn bij deze aan de recepten voor 1e kerstdag toegevoegd. Dit weekend eerst even proefbakken denk ik….;-)

  2. Zo’n deeg heet kookdeeg en zoals je nu weer hebt gemerkt, het kan eigenlijk nooit mislukken.
    Gr Nico

  3. Lekker! Viel in de smaak bij de familie 🙂

  4. Goed dat je ook vermeld wat er allemaal fout kan gaan. Dan hoeven wij die niet meer te maken en weten we waar we op moeten letten. Je schrijft duidelijk en praktisch, en om te watertanden!