Zweedse gehaktballetjes

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 1 comment

Wie kent de Zweedse gehaktballetjes van IKEA niet? Iedereen die weleens bij het Zweedse warenhuis is geweest, heeft een keer de gehaktballetjes gegeten (of anders wel de hotdogs). Sinds een aantal jaar kun je bij de IKEA zakjes roomsaus en potten Lingonberry-gelei kopen, zodat je ook thuis Zweedse gehaktballetjes kunt maken. Maar het is natuurlijk lekkerder om zelf de balletjes en de saus te maken.

Serveer met frietjes en zelfgemaakte appelmoes. Of maak er geen kindermenu van en serveer de balletjes bijvoorbeeld met zuurkoolstamppot. De bessengelei zul je toch nog bij IKEA moeten kopen of neem cranberry of aalbessengelei als vervanging.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 3-4 personen |
voor de gehaktballen: • 1 kleine ui, fijngesnipperd • 1 klontje boter • 75 ml melk • 2 boterhammen, korst verwijderd • 500 rundergehakt (of half-om-half) • 1/2-1 tl zout • 1/2 tl nootmuskaat, versgeraspt • 1/2 tl gemalen kardamon (of wrijf 3 peulen fijn in de vijzel) • flink zwarte peper, versgemalen
voor de saus: • 45 gram boter • 2 afgestreken el bloem • 450 ml heet water • 1 runderbouillonblokje • 60 ml zure room • zout • 2 el Lingonberry of cranberry gelei

Bereiding:

Fruit de ui 3-4 minuten in de boter tot de ui zacht en glazig is. Haal van het vuur en laat de ui afkoelen. Week de boterhammen 15 minuten in de melk. Wrijf het brood met je vingertoppen tot een brij of hak het in de keukenmachine.

Doe het gehakt met het brood, de ui, nootmuskaat, kardamon, zout en peper. Meng het gehakt met schone handen tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Gebruik een eetlepel om de hoeveelheid gehakt per balletje af te meten. Draai ongeveer 25 gehaktballetjes en leg ze op een bord.

Verwarm 45 gram boter in de koekenpan. Bak de gehaktballen voorzichtig rondom bruin. Ze hoeven nog niet gaar te worden, alleen rondom bruin. Schep de gehaktballen uit de pan.

Als de boter is verbrand, neem dan 3 nieuwe eetlepels. Ga anders verder met de boter waar je gehaktballen in hebt gebakken. Voeg de bloem toe aan de warme boter. Roer goed en laat de bloem garen. Zo krijg je een klassieke roux.

Voeg het warme water in kleine beetjes toe. Blijf goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Uiteindelijk krijg je zo een gladde gebonden saus. Brokkel het bouillonblokje in de saus en laat oplossen. Zet het vuur laag en voeg de gehaktballen toe aan de saus. Laat de gehaktballen 10 minuten garen met de deksel op de pan.

Schep de gehaktballen in een warme schaal. Voeg de zure room toe aan de saus en roer tot slot de bessengelei door de saus. Of serveer de bessengelei er los bij.

Gebaseerd op een recept van Simply Recipes

One Comment

  1. kom er wel eens, maar heb er nog nooit gegeten….zal het een keer proberen.