Sopa di lima

30 - 60 minuten, Soep 3 comments

Deze soep komt ook uit het kookboek Mexicaans!. Het is een kippensoep met een heel andere smaak dan onze Hollandse kippensoep. De smaak is pittig en fris. Dit komt door de chilipeper en citrussap en rasp. Gelukkig was ik wel zo verstandig om eerst te proeven, voordat ik het recept letter voor letter opvolgde.

Het originele recept vraagt om sap en rasp van 3 limoenen en 1 grapefruit. Ik ben gestart met de rasp van 2 limoenen en de grapefruit. Vervolgens heb ik het sap van de grapefruit en 1 limoen toegevoegd. Dit was genoeg naar mijn smaak. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de chilipeper. Deze kan verassend pittig uit pakken in een soep. Begin dus rustig aan, toevoegen kan altijd nog. Dit is een verwarmend soepje voor dit koude weer.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 50 minuten | 4-5 personen |
• 2 tomaten • 3 – 4 kippenpoten • 10 peperkorrels • 5 pimentbessen • 3 (verse) laurierblaadjes • 1 el olijfolie • 3 sjalotten, fijngesnipperd • 3 tenen knoflook, fijngehakt • 1/2 rode Spaanse peper, fijngehakt • 1 el (verse) oregano of 3 takjes tijm • geraspte schil en sap van 1-2 limoenen • geraspte schil en sap van 1 rode grapefruit • 1 winterwortel, in blokjes • minstens 1 tl zeezout • peper
serveren met: • handvol verse koriander, grof gehakt • 1 avocado, in blokjes • 1/2 ui, in hele dunne ringen • handvol tortillachips naturel

Bereiding:

Doe de kippenpoten, peperkorrels, piment en laurierblaadjes in een pan en schenk er 2 liter water bij. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken.

Haal de kippenpoten uit de pan. Verwijder het vel en trek het vlees in stukjes als de kip voldoende is afgekoeld. Schenk kokend water over de tomaten, wacht een halve minuut en ontvel ze. Hak de tomaten grof.

Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de sjalotten 5 minuten. Voeg de knoflook, oregano en Spaanse peper toe. Voeg na enkele minuten de tomaat, oregano en geraspte schil toe. Warm nog 5 minuten zachtjes door.

Zeef de bouillon en doe hem met de laurierblaadjes, het citrussap, de winterwortel en het sjalottenmengsel terug in de pan. Laat de soep nog 20 minuten op laag vuur koken. Breng op smaak met voldoende zout en peper. Doe de reepjes kip 5 minuten voor het serveren terug in pan en warm nog even mee.

Serveer de soep in kommen en bestrooi met koriander, avocado en ui. Verkruimel eventueel nog tortillachips boven een kom soep. Of eet ze er naast.

3 Comments

 1. Mooi recept, lekker gerecht. Voor het eerst gegeten in Yucatan, nu kan ik het eens zelf maken!

 2. Wat een aparte, heerlijke soep! Ik ben toch uitgekomen op het sap van 3 limoenen, maar er “miste” toch iets in mijn beleving. Heb het met een
  paar korreltjes chinese suiker
  opgelost, zou er ook niet een stukje kaneelstok mee moeten trekken?

 3. Dit recept klopt niet:
  1) In soupa de lima worden geen wortelen gebruikt.
  2) Wel tomaten.
  3) Geen grapefruit en ook geen geperst limoen sap.
  4) Wel limoen op schijfjes gesneden. Om de zuurte graad van de lemoen in balance te brengen voeg je epasote kruiden toe. Epasote kruiden zijn niet te koop in de handel. Maar het zaad kan je bestellen bij ”de nieuwe tuin” Klinge. Het groeit vrij makkelijk in potten of bakken. Hartelijk Louisa