Herfsttaco’s met pompoen en chorizo

30 - 60 minuten, Boeken, Hoofdgerechten, Smaakmaker, Vlees 1 comment
Via Twitter kwam het kookboek Mexicaans! langs. Op koken.blog.nl staat een recensie van dit boek van Thomasina Miers (winnaar van Masterchef 2005 UK). Een Mexicaans kookboek ontbrak nog in mijn verzameling en aangezien ik erg van de Mexicaanse keuken houd, was de aanschaf snel gedaan. Ik vind het een erg mooi boek: fijn papier, mooie foto’s en een overzichtelijke lay-out.

Thomasina besteedt uitgebreid aan aandacht aan o.a. soepen, salades, langzaam bereide hoofdgerechten, kaasgerechten en desserts. Mijn favoriete onderdeel is ‘straatvoedsel’. Hier zijn taco’s voor elk seizoen te vinden. Het leukste vind ik dat je de gerechten helemaal af kunt maken met de salsa’s, sauzen en andere smaakmakers.

Een probleem blijft de beschikbaarheid van diverse soorten pepers. Een paar maanden geleden ben ik al gestart met mijn zoektocht naar chipotle-pepers. In Nederland zijn deze pepers behoorlijk onbekend, terwijl ze in de Mexicaanse en Amerikaanse keuken regelmatig worden gebruikt. Maar zelfs de dame van de kruidenkraam (die toch wel 200+ soorten kruiden en specerijen verkoopt) weet niet wat het zijn. Dus ga ik de gerookte, gedroogde jalapeñopepers maar ergens online bestellen.

Bij het opzoeken van de link naar koken.blog.nl, zie ik dat daar ook de taco’s met pompoen en chorizo worden genoemd. Blijkbaar springt dit gerecht er nu uit. In de lente hadden we vast allebei wat anders gekozen. In deze heerlijke taco’s worden verse chorizoworstjes (rauwe saucijsjes) gebruikt. Ook deze zijn in Nederland moeilijk te vinden. Bij Basarz verkopen ze wel kleine chorizoworstjes en ze waren daar zo aardig om een nieuw pak met nog zachte worstjes open te maken. Deze deden het uitstekend in dit gerecht.

Nog even over de taco’s en de pompoen. In dit recept gaat het om zachte taco’s oftewel (kleine) tortilla’s. Maak ze zelf of koop bijvoorbeeld gordita’s van AH (waarom deze zo heten geen idee. Gordita betekent dikkertje en is eigenlijk een soort dik maïscakeje). Bij de biologische groentekraam vertelde ze dat je een pompoen pas hoeft te schillen vanaf januari. Tot die tijd is de schil meestal zacht genoeg om gewoon op te eten. Dat scheelt weer een hoop werk. Voor dit gerecht heb ik een biologische pompoen van AH gebruikt.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 4 personen |
• 1 teen knoflook • zeezout en zwarte peper • 3 el olijfolie • 1 pompoen (1 kg), in blokjes van 2 cm • 1/2 tl chilivlokken •  250 g verse chorizoworstjes, in blokjes • 2 sjalotten, gesnipperd • 1/2 el oregano • zachte taco’s (neem bijv. gordita’s van ah)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de teen knoflook fijn met een 1/2 tl zout (bijv. in de vijzel) en meng de olijfolie erdoor. Doe de blokjes pompoen in een braadslee en schenk de knoflookolie erover. Hussel de blokjes door de olie. Bestrooi met de chilipeper en rooster de pompoen 20-30 minuten in de oven tot de pompoen zacht is.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de sjalotten en de chorizo toe. Bak zachtjes tot de sjalotten glazig zijn. Voeg de pompoen en oregano toe. Schep om en breng op smaak met zout en peper (als dat nog nodig is, chorizo is vaak behoorlijk zout). Serveer met zachte taco’s en roze ingelegde uien.

Erbij: Roze ingelegde uien

Ingrediënten:
• 1 rode ui, in smalle ringen • sap van 1/2 sinaasappel en 1 limoen of sap van 1 mandarijn en 1/2 citroen (dat was wat ik in huis had) • snufje chilivlokken • zeezout en zwarte peper • eventueel wat koriander, gehakt

Bereiding:

Breng wat water aan de kook. Schenk dit over de uiringen en laat de ui 10 minuten staan. Laat ze uitlekken en voeg het sinaasappel- en limoensap en de chilipeper toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de uien marineren (30 minuten of nog beter 2 uur). Bestrooi voor het serveren eventueel met wat koriander.

Recept uit Mexicaans van Thomasiena Miers

One Comment

  1. Dag! Ik volg je recepten al enige maanden. Erg leuk! Heb zelf ook een blog met recepten, maar dat is erg amateuristisch.
    NB. Weetje: pompoen is altijd biologisch…