Mosselen in Bloody Mary – Jamie in 30 minuten

30 - 60 minuten, Bijgerechten, Boeken, Hoofdgerechten, Vis 3 comments
Half oktober is er weer een nieuw kookboek van Jamie Oliver verschenen. En tja, als je al zijn boeken tot nu toe hebt, dan kan er nog wel weer eentje bij. Sterker nog, het moet. Sommige boeken vind ik beter dan andere. De eerste delen bevatten veel smakelijke (basis)recepten. In andere delen maakt Jamie een uitstapje naar Amerika of Italië. Uit deze boeken kook ik minder, maar ze zijn daar en tegen wel weer leuk om te lezen. Met zijn boeken ‘Kook met Jamie’ en ‘Jamie’s Kookrevolutie’ probeert hij iedereen aan het koken te krijgen.

Deze missie draagt hij ook weer uit in zijn laatste boek. Nu laat hij zien dat je in 30 minuten een volledige maaltijd op tafel kunt zetten. Het kookboek bevat 50 heel verschillende ‘menu’s’. Een menu bestaat uit drie gerechten: een hoofdgerecht, aangevuld met een voor- of bijgerecht en/of een toetje. Op zich een leuk idee. Vooral voor mensen die het lastig vinden om gerechten te combineren. Zelf vind ik het kookboek een beetje rommelig. De drie gerechten zijn door elkaar heen beschreven. Dit maakt het enerzijds mogelijk om heel goed te timen en het echt in een half uur te bereiden. Als je anderzijds niet het hele menu wilt maken en bijvoorbeeld maar één of twee van de gerechten, dan leest zo’n recept best lastig.

Het boek bevat zeker weer een aantal goede recepten, maar de kans dat ik een heel menu ga maken is klein. Al is het maar omdat ik nu geen verse rabarber kan krijgen voor de rabarbermillefeuille die eigenlijk bij de Mosselen in Bloody Mary en de kruidige salade hoort.

Mosselen vind ik nog smakelijker met een romig dipsausje. Ik had nog slagroom in de koelkast staan. Lobbig geklopt en gemengd met wat mayonaise en mierikswortel, combineerde het prima met de Bloody Mary. Dit recept is voor herhaling vatbaar.

P.S. Ik heb de recepten op mijn eigen manier beschreven. Gewoon onder elkaar. Een tip: snijd eerste alle ingrediënten en maak de salade en het sausje af, terwijl de mosselen op het vuur staan.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 2-4 personen |
• 3 dl passata • 1 el worcestersaus • 3 volle tl mierikswortel (potje) • 1/2 verse Spaanse peper* • 1/2 krop bleekselderij • 4 tenen knoflook • een scheutje port • een flinke scheut wodka • 1 citroen • 2 kilo mosselen • optioneel klein bosje peterselie • brood

Bereiding:

Doe de passata met de worcestersaus en de mierikswortel in een kan. Snijd de Spaanse peper in flinterdunne plakjes en doe die ook in de kan. Snijd 2 of 3 stengels bleekselderij (gebruik de buitenste) in dunne plakjes en voeg ze ook toe aan het mengsel in de kan. Bewaar de overgebleven stengels bleekselderij.

Pers de teentjes knoflook bij het mengsel in de kan en schenk er een klein scheutje port en een royale scheut wodka bij. Roer goed. Voeg het sap van de citroen toe en breng de Bloody Mary op smaak met zout en peper.

Spoel de mosselen af met koud water. Zoek de mosselen uit. Gooi kapotte mosselen weg. Geef de mosselen die openstaan een tikje op het aanrechtblad. Gooi ze weg als ze dan niet dichtgaan.

Zet een ruime pan met deksel op het vuur. Als de pan warm is, voeg dan de mosselen toe. Schenk de Bloody Mary over de mosselen. Doe de deksel op de pan en schud de mosselen voorzichtig om. Laat 5-10 minuten stomen tot alle mosselen openstaan. Schud de pan tussendoor een paar keer.

Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een grote schaal. Gooi mosselen die dicht zijn gebleven weg. Laat het kookvocht op hoog inkoken. Schenk het ingekookte kookvocht over de mosselen. Bestrooi eventueel met grofgehakte peterselie. Zet de kom op tafel. Serveer warm brood bij de mosselen om het vocht mee op te deppen.

*Snijd het steeltje van de peper. Rol de peper een paar keer stevig met je platte hand over het aanrechtblad. Pak de peper aan het uiteinde vast en sla op de rand van de wasbak. Alle zaadjes kun je er zo uitslaan, terwijl de peper heel blijft.

Erbij: Salade

• 5 (Tasty Tom) tomaten • zakje gemengde sla met rucola • balsamicoazijn • olijfolie • zout en peper

Snijd de tomaten en de rest van de stengels bleekselderij in stukjes. Doe ze in een schaal en bestrooi met wat zout en peper. Besprenkel met wat extra virgine olijfolie en een klein beetje balsamicoazijn. Verdeel de sla over de tomaten. Zet de salade op tafel en hussel pas op het allerlaatste moment door elkaar.

Erbij: Een sausje

• 50 ml slagroom • mayonaise • 1 kleine tl mierikswortel

Klop de slagroom lobbig. Voeg 1-2 el mayonaise toe en breng op smaak met wat mierikswortel een een beetje peper.

3 Comments

  1. Ik ben het helemaal met je eens dat het kookboek rommelig oogt. Moeilijk om snel een leuk recept uit te zoeken.

  2. Pingback: Pizza met artisjokken en prosciutto | Yummy in my Tummy!

  3. Geen problemen om snel een leuk recept te vinden. De 30 min. is erg ambitieus (zacht uitgedrukt), maar ik heb gemerkt: Oefening baart kunst 😛