Lauwwarme salade met pompoen, proscuitto en pecorino

30 - 60 minuten, Salades Comments are Disabled

Deze salade komt elk herfst en winter wel een paar keer op tafel. Makkelijk te maken en een salade waarin zowel zoet, zout, zuur en bitter terugkomen. Je kunt de pitten uit de pompoen gebruiken, maar meestal vind ik deze te taai. Neem gewoon geroosterde pitten uit een zakje. Met knapperig brood (en een toetje) erbij, is dit een volledige maaltijd.

Pecorino is een harde Italiaanse schapenkaas. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord ‘pecora’ dat schaap betekent. Je kunt verschillende soorten pecorino krijgen van mild tot pittig. Deze vrij zoute kaas is ook verkrijgbaar met peperkorrels. Lekker als hapje bij een glas wijn. Als je geen pecorino kunt vinden, gebruik dan Parmezaanse kaas.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 4 personen |
• 1 (fles)pompoen • olijfolie • zeezout en versgemalen peper • 1 klein gedroogd rood pepertje • 1 volle tl korianderzaad • 12-20 plakken Parmaham • 1 zakje rucola • 6 el extra vergine olijfolie • 4 el balsamico-azijn • een stuk pecorino of Parmezaanse kaas • pompoen- of pijnboompitten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190°C. Halveer de pompoen en schep de zaden eruit. Snijd de pompoen in parten. Leg de parten in een braadslee en bestrijk ze met een beetje olijfolie.

Doe 1 zuinige theelepel zout en versgemalen peper samen met het gedroogde pepertje en het korianderzaad in een vijzel. Wrijf de kruiden fijn en bestrooi de pompoen hiermee. Rooster de pompoen een half uur in de oven tot de pompoen gaar en licht gekleurd is. Laat de pompoen wat afkoelen.

Verdeel de prosciutto over de borden. Scheur de warme pompoen in stukken en leg op de ham. Leg vervolgens op elk bord wat rucola. Klop een dressing van de balsamico-azijn en extra vergine olijfolie. Breng op smaak met een klein beetje zout en peper en sprenkel over de salade. Schaaf met een dunschiller schilfers van de pecorino en verdeel die over de salade. Bestrooi tot slot met pompoen- of pijnboompitten.

Recept uit Jamie’s Keuken

Comments are closed.