Ovenschotel met kabeljauw en tomaat

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vis 2 comments

Het is best lastig om bij een recept aan te geven voor hoeveel personen dat recept bedoeld is. De ene eter is de andere niet. Laatst vertelde mijn kapper dat hij de tajine gemaakt had, maar dat het toch te weinig was voor vier personen. Nu was ik daar niet zo verbaasd over. De kapper en zijn vriend zijn twee grote mannen met een gezonde eetlust en het bezoek bestond uit twee volwassenen. Dus extra brood moest de resterend honger stillen.

Wij eten thuis ook vaak met z’n tweeën voor drie. Meestal lees ik het recept en probeer ik in te schatten of mijn gasten grote eters zijn. De hoeveelheid vlees en pasta geeft bijvoorbeeld vaak een indicatie of het voldoende zal zijn. Voor normale eters is 100 g van elk voldoende, voor grote eters reken ik meer. Gelukkig kun je altijd meer pasta/aardappels/rijst koken, zodat iedereen toch voldoende binnen krijgt.

Dat geldt ook voor dit gerecht. Je kunt makkelijk variëren in de hoeveelheid aardappelen. Neem voor 2 personen bijvoorbeeld 250-300 g. En als je één stukje vis te weinig vindt, neem dan nog wat extra. Helaas kan ik het niet duidelijker maken. Koken doe je toch altijd een beetje naar eigen inzicht.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
• 500 g aardappels, in plakjes • 1 pak kabeljauwfilet (diepvries) • 1 blikje tomatenblokjes • tabasco • zout • 1 tl gemalen koriander • 10 – 15 zwarte olijven, in plakjes • geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 225°C. De aardappelplakjes moeten even worden voorgekookt tot beetgaar. Je kunt dit doen in een pan met een bodempje water, maar het kan ook heel makkelijk in de magnetron. Leg de plakjes aardappel op de bodem van een glazen schaal met deksel. Voeg 1 el water toe en gaar de plakjes aardappel 5 minuten op vol vermogen. Laat 2 minuten nagaren.

Leg de vis op de bodem van een ovenschaal en bedek met de plakjes aardappel (andersom kan ook, als je de aardappels al in een schaal gegaard hebt in de magnetron). Meng de tomatenblokjes met de olijvenplakjes en breng op smaak met wat tabasco, koriander en zout. Verdeel de tomatenblokjes over de vis.

Bestrooi tot slot met de geraspte kaas. Bak de ovenschotel 20-25 minuten in de oven tot de vis gaar is en de kaas goudbruin. Als het dikke, hard bevroren stukken kabeljauw zijn, dan moet je 35-40 minuten aanhouden.

2 Comments

  1. apart en gezond…ik ga maar even rondon kijken in jou arhief…groeten..

  2. Lekker simpel te maken en lekker!