Tajine met gehaktballetjes

Hoofdgerechten, Vlees 3 comments

Op zaterdagochtend kijk ik vaak om 11.00 naar Saturday Kitchen op BBC One. Vooral in de winter of als het regent is het lekker om  2 uur kookprogramma’s te kijken.  Afgelopen zaterdag regende het ‘s ochtends zo hard, dat ik natuurlijk niks anders kon doen dan met een espressootje op de bank voor de tv hangen en inspiratie op doen voor het eten van zondag. The Hairy Bikers waren te gast bij presentator James Martin. Zij maakten een tajine met gehaktballetjes. Ik heb het recept iets aangepast door er gerookte paprikapoeder aan toe te voegen in plaats van gember en chilipoeder.

tajine

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
Voor de gehaktballetjes: • 400 g (biologisch) rundergehakt • 1 ui, fijn gesnipperd • 2 teentjes knoflook, fijngehakt • 1 tl komijn •  1 tl gerookte paprikapoeder (pikant) • 1/2 tl koriander • 2 el platte peterselie, fijngehakt • zout en peper • scheutje melk of een eierdooier
Voor de saus: • 1 ui, gesnipperd • 1 klein blikje tomatenpuree • 1 blik gepelde tomaten (400 g) •  2 tl honing • 200 g diepvrieserwten •  4 eieren • 2 el platte peterselie, fijngehakt

Bereiding:

Meng het gehakt met de ui, knoflook, de specerijen en peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Maak gehaktballetjes zo groot als walnoten.

Voor de saus, fruit in een (braad)pan met deksel de ui op een laag vuur, totdat dat de ui glazig is. Zet het vuur dan iets hoger en bak de gehaktballetjes een beetje bruin. Voeg de tomatenpuree, de gepelde tomaten en de honing toe. Roer voorzichtig door en doe de deksel op de pan. Laat 10 minuten sudderen.

Roer de erwten door de tajine en breek de eieren bovenop de tajine. Laat vervolgens met de deksel op de pan de stoven tot de eieren gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Strooi voor het serveren de peterselie over de tajine. Serveer met brood.