Gazpacho

15 - 30 minuten, Soep Comments are Disabled
Ruim twee jaar geleden kocht ik een Magimix keukenmachine. Ik zie net, bij het teruglezen van de post die ik daar toen overschreef, dat ik toen naar de ervaring van anderen met de sapcentrifuge vroeg. In de tussentijd ben ik blijkbaar helemaal vergeten dat de sapcentrifuge bestond. In april was ik namelijk blij verrast toen ik bij Oldenhof in Hilversum een sap- en smoothiecentrifuge voor de Magimix tegenkwam. Sindsdien heb ik een heleboel sapjes gemaakt in de meest uiteenlopende combinaties.

Alles gaat er in. Appel, kiwi, meloen, blauwe bessen, banaan, wortel, aarbei, framboos, perzik. Wat er maar te krijgen is op de markt of bij de grootgrutter. Het verschil tussen de sapcentrifuge en de sap-en smoothiecentrifuge zit in een soort schraper. Deze drukt een deel van het vruchtvlees door de centrifuge waardoor je een soort vruchtenpuree krijgt. Dit is bijvoorbeeld lekker bij aardbei of banaan, terwijl voor appelsap moet je dit juist niet gebruiken. Je krijgt dan appelmoes in plaats van appelsap. Je kunt ook fruit uit de diepvries gebruiken. Ontdooi dit een klein beetje en je kunt er sap van maken. Voordeel is dat je sap ook meteen gekoeld is.

Een week nadat ik de sap- en smoothiecentrifuge had gekocht, ben ik teruggegaan voor een citruspers. Je kunt dan eerst een paar sinaasappels persen als basis voor je sap en dan andere vruchten in dezelfde kom centrifugeren voor smakelijke combinaties. Er is ook nog een plastic inzetring  te krijgen. Deze zorgt ervoor dat sauzen of smoothies niet tussen de deksel doorlopen, wanneer je het mes gebruikt om iets te hakken of te mengen. Dat wil anders nog weleens gebeuren.

Ik vind de sapcentrifuge erg handig. Je moet na gebruik wel veel onderdelen schoonmaken, maar meestal volstaat afspoelen onder de kraan. In de vaatwasser in de bovenste lade gaat ook prima. De zeef van de centrifuge is iets moeilijker schoon te krijgen. Die moet je eerst schoonschrapen met de witte spatel en daarna kun je hem het beste een beetje scheef in de vaatwasser zetten. Het grote voordeel vind ik dat je maar één apparaat hebt dat zowel dient als keukenmachine, citruspers en sapcentrifuge. Dat scheelt toch weer in plaats op het aanrecht.En de hoeveelheid ingenomen vitaminen is sterk gestegen in huize Van Kessel.

Deze gazpacho heb je zo gemaakt in de sapcentrifuge. Gebruik wel rijpe tomaten.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | recept voor 4 personen |
• 600 g rijpe tomaten • 1/3 komkommer, geschild • 1/2 rode paprika • 1 teentje knoflook • 2 el olijfolie • versgemalen peper en zout

Bereiding:

Snijd alle groenten in stukken die door de opening van de sapcentrifuge passen.

Gebruik het sap-sausopzetstuk (oftewel de schraper). Doe de tomaten, komkommer, paprika en knoflook in de centrifuge. Schenk de gazpacho in een kan. Breng op smaak met de olijfolie, zout en peper. Koel de gazpacho in de koelkast of doe er een paar ijsblokjes in.

Serveer de gazpacho eventueel met in kleine blokjes gesneden komkommer en paprika.

Comments are closed.