Crème brûlée

Toetjes 4 comments

Crème brûlee maken is best moeilijk. Een aantal weken geleden heb ik heel stoer een echte gasbrander gekocht. Ik dacht ‘appeltje eitje’, die crème brûlée is zo gemaakt, maar dat viel flink tegen. De eerste poging was citroentaart met een crème brûlée-laagje van Gordon Ramsay.  De bedoeling was om deze taart bij het etentje te serveren. De gasten waren allen getuigen van een enorme mislukking. De vulling van de taart wilde maar niet stollen in de oven. De taart ging linea recta richting vuilnisbak.

Poging twee was een recept uit de Elle Eten. Een kerst crème brûlée met bladgoud. Het bladgoud hebben we maar achterwege gelaten. Bij dit recept moesten de eierdooiers worden toegevoegd aan de verwarmde room. Een vaag gele massa met klontjes was het resultaat. Het was nog net geen roerei. Het oranjebloesemwater zorgde voor een wasmiddelachtig smaakje en de rietsuiker werd te snel zwart met branden, dus ook dit resultaat is weer in de vuilnisbak verdwenen.

Poging 3. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Een recept van de bbc-website gehaald. ‘Original creme brulee’, dat klinkt goed dacht ik. Dit recept was uiteindelijk wel een succes (althans na een paar aanpassingen) ! Een romige custard met een lekker krokant suikerlaagje was het resultaat. Nu alleen nog een oplossing vinden voor een té schuimig mengsel. Misschien wordt poging 4 dan uiteindelijk perfect. De uitslag volgt later met foto.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 miin + 30 min in oven | 4 personen |
• 500 ml room of 250 ml room en 250 ml melk (dit is wat minder vet) • 1 vanillestokje • 80 tot 100 g suiker (hou je van zoet of niet) • 6 eierdooiers • suiker voor de topping

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150°C. Giet de room (of melk en room) in een steelpan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de merg eruit in de room. Voeg het stokje ook toe aan de room. Breng tot aan het kookpunt en laat zachtjes op staan gedurende 5 minuten.

Klop de suiker samen met de eierdooiers tot ze wit en romig zijn. Breng de room opnieuw tot aan het kookpunt en giet de room bij het eiermengsel. Blijf voortdurend roeren! Zorg dat het niet tè schuimig wordt. Giet het mengsel door een zeef en vul vier bakjes met het mengsel.

Zet de bakjes in een braadslee en vul deze tot halverwege de bakjes met heet water. Plaats de braadslee midden in de oven en bak minstens 30 45 min tot dat de custard gestold is, maar nog wel een beetje zacht in het midden. Laat de bakjes afkoelen en zet in de koelkast tot ze goed gekoeld zijn.

Strooi een dun laagje suiker over de custard heen en brand met de brander tot de suiker goudbruin is. Onder de grill plaatsen kan eventueel ook. Het is dan alleen wel moeilijk om de custard koud te houden

4 Comments

 1. Wij maakten onze creme brulee altijd met
  suiker + eidooiers samen opkloppen
  melk + vanillestok koken.
  melk bij suikermengsel kappen en roeren

  dan de oven in au bain marie. (dus stenen potjes in water)

  nadien met een brandertje een krokant korstje maken, is nog nooit mislukt. snap niet dat je room moet gebruiken hiervoor..

 2. Room is romiger, maar zeker niet noodzakelijk. Scheelt ook weer in het vet 🙂
  Korstje mislukt nog wel eens. Dan verbrandt hij. Kwestie van oefenen.

 3. Hi Maaike,

  Na ook een mislukte Creme Brulee dit weekend, ga ik vanavond deze proberen. Volgens een recept van Sinterklaas (:-))moest ik de koude creme brulees eerst 2 uur in de koelkast zetten en dan nog 1 uur en 15 minuten in de oven (en dit niet au bain marie). Ik denk dat deze 2 zaken niet klopten. Dus deze keer maar rechtstreeks au bain marie de oven in. Als jij nog verdere suggesties hebt houd ik me aanbevolen!

  X Wendy

 4. Pingback: Crema Catalana & Essensia Orange Muscat - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food