Falafel

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch 2 comments
Vriendin E. woont in Amsterdam tegenover twee shoarmazaken en een Maoz. Als ik daar op bezoek ben (o.a. met Koninginnedag) dan loop ik ‘s avonds regelmatig naar de overkant. Voor een pitaatje kaas of een broodje falafel.

falafel

Meestal eet ik falafel met knoflooksaus en groene pepers, maar laatste schepte ik een groene – op pesto lijkende – substantie over mijn falafel heen. Terug in huis nam ik een hapje en wilde E. ook wat proeven. Het duurde een paar seconden en ineens stond mijn mond in brand en niet zo’n beetje ook. Ik heb nog nooit zo iets scherps gegeten. Door de vertraging was ik net te laat om E. te waarschuwen. Ook bij haar sprongen de tranen in de ogen. We zijn naar de koelkast gerend en we hebben yoghurt naar binnen gelepeld tot de brand geblust was. Dus een tip: denk niet dat de groene saus pesto is.


Deze falafel kun jezelf maken. Je hoeft hem niet eens te frituren, je bakt de falafel in de koekenpan. Het enige ingewikkelde is om de juiste substantie te maken. Niet te fijn, want dan wordt het te melig en niet te grof, want dan plakt het niet. Ik kies ervoor om het mengsel eerst grof te malen. Dan de helft er uit te scheppen en de overgebleven helft fijn(er) te malen. Uiteindelijk alles weer samenvoegen en goed mengen.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 25 minuten | 2 personen |
• 1 blik kikkererwten (400 g) • 1 teentje knoflook, gesnipperd •1 tl gemalen komijn • 1 tl gemalen koriander • 1/2 tl gemalen chilipeper • snuf zout • 2 el bloem • 1 kleine rode ui, gesnipperd • 1 handje peterselie of koriander • olijfolie • 4 pitabroodjes • tomatensalsa en/of knoflooksaus • salade • eventueel jalapeñopepers

Bereiding:

Giet de kikkererwten in een zeef of vergiet. Spoel ze goed af. Schud zo veel mogelijk water af en droog de kikkererwten verder op een een velletje keukenpapier.

Doe de kikkererwten samen met de knoflook, ui, en kruiden in het hakbakje van de keukenmachine of staafmixer. Pulseer een aantal keer tot je een kruimelige massa hebt. Schep de helft eruit en maal de overgebleven kikkererwten nog wat fijner. Meng de kikkererwten en vorm 8 burgertjes met je handen. Je moet ze vrij stevig aandrukken in je handen.

Verwarm een klein beetje olie in een koekenpan. Bak de falafel-burgertjes 3 minuten aan elke kant. Serveer de falafel met warme pitabroodjes, saus en salade.

Gebaseerd op een recept van BBC Good Food

2 Comments

  1. Bedankt voor het recept! Met rauwe kikkererwten die je een nacht in de week zet is het nog lekkerder!
    De saus ken ik: Ik heb ooit 4 maanden bij een Jemenitische familie in Israël gewoond en daar heb ik scherp leren eten. De sauzen werden daar zelf gemaakt natuurlijk en waren zonder uitzondering ontzettend scherp. In het begin nam ik een mespuntje, maar na verloop van tijd at ik de gerechten, waaronder falafel, net zo als de rest van de familie. Heerlijk! Maar als je het niet gewend bent komt het je oren, neus en ogen uit!
    Brood eten helpt in zo’n geval ook…

  2. Ik zal het ook eens proberen met rauwe kikkererwten. Alleen moet ik er dan wel aan denken om ze op tijd te weken. Daar ben ik meestal niet zo goed in.