Walnootcake met jam en room

15 - 30 minuten, Taart en ander zoet 2 comments

Het bakken zit in de familie. Mijn opa was bakker en mijn vader vindt het ook leuk om op zijn tijd een taart te bakken. Meestal is het een taart uit het Limburgs Vlaaienboek met vers fruit uit de tuin. Nu is het seizoen voor vers fruit voorbij, maar er is nog wel een overschot van iets anders uit de tuin: walnoten.

walnotentaart

Er is zelfs nog een grote hoeveelheid van vorig jaar, die mijn vader steeds aan mij probeert te slijten. Ik vind walnoten lekker, maar wel met mate. Je moet niet met tegenzin door kilo’s heen moeten eten. Dus de oplossing is recepten met walnoten zoeken en deze doorsturen. Het voordeel is dan dat je op Kerstochtend een versgebakken taart krijgt voorgeschoteld.

Je kunt ook kiezen voor andere soorten jam dan abrikozen. Maak de jam eventueel wat minder zoet met een klein beetje citroensap. Mijn vader serveerde de taart met sinaasappelmarmelade met drambuie. Dit geeft een bittertje aan de taart.

Een jaar geleden: Pittige entrecôtes
Twee jaar geleden: Mini bagels


Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + bakken en afkoelen | 12 punten |
voor de cake: • 125 g walnoten • 130 g suiker • 115 gram boter • 4 grote eieren • 1 tl vanille-extract • 60 g bloem • 1/2 tl bakpoeder • 1/2 tl zout
voor de topping: • 125 ml abrikozenjam • 50 ml crème fraîche • 150 ml slagroom • 1/2 tl vanille-extract

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een bakblik met een doorsnede van 20 cm. Strooi wat bloem in het bakblik. Draai het bakblik rond, zodat alle boter bedekt word met een dun laagje bloem. Schud het overtollig bloem eruit.

Pulseer de walnoten en de suiker in een foodprocessor fijn. Voeg de boter toe. Als de boter goed gemengd is, voeg dan de boter, eieren en vanille-extract toe. Als dit goed gemengd is, voeg dan de bloem, bakpoeder en zout toe. Stop als alles net gemengd is. Schep het cakebeslag in het bakblik.

Bak de cake 30 tot 35 minuten. Test met een taartprikker of breinaald of de taart gaar is. Laat de taart 15 minuten afkoelen in het bakblik. Haal de taart daarna uit het bakblik en laat volledig afkoelen.

Bestrijk de cake met jam. Klop de slagroom met de crème fraîche en vanille-extract stijf. Spatel de room over de jam.

Gebaseerd op een recept van Gourmet

2 Comments

  1. Lijkt me heerlijk dit compacte taartje en heerlijk dat je zelf de topping kan bepalen. ik ga het uitproberen.

  2. Pingback: Walnootcake met jam en room & Weltevrede Heritage Wines Oupa Se Wyn - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food