Pizza!

Hoofdgerechten, Vlees 1 comment

Voor deze pizza heb ik een simpel deeg gemaakt. Ik ben nog niet zover gegaan als Mark met het ontwikkelen van ‘een echte Napoletaanse pizza’. Hoewel ik ‘zijn’ deeg zeker een keer ga uitproberen. Wegens tijdgebrek alle ingrediënten voor het deeg in de broodbakmachine gegooid en op programma 7 (duur 13 minuten) laten kneden.

pizza

De pizza kun je beleggen met wat je maar lekker vindt, maak het niet té ingewikkeld. Een Italiaanse pizza is eenvoudig doch lekker! Het bakken is altijd wel ingewikkeld. Eigenlijk wil ik een houtgestookte pizzaoven op het dakterras. Of is dat een beetje overdreven? Daarom red ik me voorlopig met een ‘pizzasteen’. Die zorgt ervoor dat de bodem knapperig wordt. Ik heb mijn steen gekocht bij Oldenhof in Zwolle, maar ik zie net dat Weber tegenwoordig ook pizzastenen voor op de barbecue verkoopt. De kunst is nu alleen nu nog om de ongebakken pizza op de steen te krijgen. Tot nu toe blijft dat worstelen met een spatel, de pizza en een gloeiendhete oven. Glijdende olijven en dubbelklappende randjes zijn geen uitzondering. Toch misschien maar een pizzaschep aanschaffen. Of altijd bij Da Vinci pizza’s gaan eten?

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 3 – 4 personen |
voor het deeg: • 400 g patentbloem • 100 g harde tarwebloem • 1/2 el zout • 1/2 el (riet)suiker • 1 zakje gist (7 gr) • 3 dl lauwwarm water •
beleg: • 10 el tomatensaus • half blik artisjokken, in plakjes • gegrilde plakjes courgette • 2 bolletjes mozarella, in plakjes • handje olijven • pittige salami, in dunne plakjes • groene pepers in zuur, in klein ringetjes • basilicum, in reepjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 230-250°C. Los de gist op in het lauwwarme water samen met de suiker. Laat een paar minuten staan. Kneed een deeg van de bloem, zout en het gistmengsel. Snijd het deeg in vieren en rol elk stukje dun uit.

Beleg met een beetje tomatensaus en verdeel de andere ingrediënten (behalve de basilicum) over de bodem. Bak de pizza tot hij bruin en knapperig (+/- 15 minuten) is en strooi voor het serveren wat basilicum over de pizza.

Tags

One Comment

 1. Hey, een link naar mijn blog!

  Even wat ongevraagde adviezen! 😉

  * Voor de bodem kan ik je het volgende aanraden: geen patentbloem, maar Soezie Suprima bloem (te koop bij de Welkoop/Boerenbond).
  * Suiker is eigenlijk niet nodig. Werd er vroeger in gedaan als voeding voor de gist, maar met een goede bloem is dat overbodig.
  * Los eerst het zout op in het water, en voeg hier dan de gist en een beetje bloem aan toe. Laat 5 minuutjes staan. Gist kan namelijk niet tegen de zoutkristallen, en gaat dan dood. Op deze manier niet!

  * Voor beleg: snij trostomaten in 2-en, hol uit, leg er een schijfje knoflook, wat laurier en wat thijm in. Rooster in de oven, op 110 graden, 30 minuten. Super tomaten smaak!