Gegrilde sardientjes

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vis 1 comment

In ons Franse bos mogen we niet barbecueën. Althans niet voor ons eigen huisje, want dat is van hout. En de Fransen zijn (terecht) als de dood voor bosbrand. Er is wel een gemeenschappelijke barbecueplaats. Het is hier nog heerlijk rustig (3 van de 15 huisjes zijn bezet), dus dat betekende een privé barbecueplaats voor ons. Thuis heb ik een Weber Baby Q. Ooit gekocht, omdat het in de stad niet zo aardig is om je buren uit te roken. Ook is een gasbarbecue snel warm, waardoor je hem vaker gebruikt.

sardines

Toch gaat er niets boven ouderwets fikkie stoken met houtskool. En wat doe je dan op de barbecue? Sardientjes! In de Franse supermarkt kun je (mits niet te ver van zee) verse sardientjes kopen. Als je het niet erg vindt om zelf de sardientjes schoon te maken, dan heb je voor € 2,- een kilo heerlijke visjes. Ze verkochten ook schoongemaakte sardines voor € 10,- per kilo. Maar die € 8,- is snel verdiend met een scherp mesje en een vergiet. Je kunt er zelfs voor kiezen om ze in hun geheel op de barbecue te leggen, maar ik heb er voor gekozen om wel de ingewanden te verwijderen.

Gegrilde sardientjes hebben eigenlijk niet meer nodig dan een beetje citroensap en wat zout. Toch heb ik er een geïmproviseerd sausje bij gemaakt. Voor op het brood of voor bij de sardientjes.

Een jaar geleden: Zomer in New England
Twee jaar geleden: Salade Niçoise van Gordon Ramsay


Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten | 4 personen |
• 1,5 kg sardines • 2 citroenen • zout • 1 el kappertjes • 4 el mayonaise • 2 el platte peterselie, fijngehakt

Bereiding:

Maak de sardines eventueel schoon. Snijd de buikholte open en verwijder de ingewanden. Spoel de sardines goed af onder de kraan. Laat ze uitlekken in een vergiet. Zorg ondertussen dat de barbecue op temperatuur komt.

Meng de mayonaise met de kappertjes en peterselie. Snijd de citroenen in partjes. Knijp één à twee partjes uit boven het sausje. Dit is voor de smaak en om het geheel wat te verdunnen. Roer door.

Je kunt de sardines eventueel bestrijken met een beetje olijfolie. Het is het makkelijkst om de sardines te grillen in een klemrooster. Dan kun je een heleboel visjes in één keer makkelijk keren. Je kunt ze ook aan twee spiezen rijgen of los op het rooster leggen. Grill de sardines in ongeveer 6 à 10 minuten gaar. Keer ze halverwege. Serveer met de partjes citroen, het sausje, zout en wat vers brood.