Asperges met gribiche

Hapjes, Vegetarisch Comments are Disabled

Afgelopen zaterdag ben ik begonnen met het verven van de vensterbanken. Op zich zit ons huis goed in de verf (het is in 2007 nog geschilderd door de vorige eigenaren), maar sommige vensterbanken begonnen toch wat scheuren te vertonen. Deze week heb ik vakantie, dus het leek mij een hartstikke goed vakantieklusje. Op zaterdag eerst met Nico alle scheuren uitgekrabd en toen op gevuld met twee-componenten hars. Ja, en toen moest het goedje minimaal 6 uur drogen.

asperges_met

Dus dan ondertussen maar naar de markt. Daar twee haringen gehapt en dikke asperges, scharreleieren, ham en nieuwe aardappelen gekocht voor een ouderwets aspergemaal mét botersaus. Zondag in de grondverf, maandag eerste laklaag en nu maar wachten tot het droog is en de verf goed uitgehard is. Morgen eerst drie dagen naar Berlijn. Ik hoop dat ik het zondag af kan maken met de laatste laklaag. Schilderen is een geduldig klusje. Je moet vooral veel wachten.

Tijdens het wachten kwam ik het recept van Janneke Vreugdenhil tegen in de NRC-Next. Zij heeft afgelopen weekend asperges met gribiche gegeten bij Schathoes Verhildersum in Leens. Gribiche is een Franse koude saus van ei, olie, kappertjes, kruiden (dragon, peterselie en kervel) en azijn. Wat ik handig vind aan dit recept is, dat je het ei halfzacht kookt en de dooier gebruikt voor de mayonaise. Het eiwit kun je dan gebruiken voor door de saus of voor een salade.

Bij gebrek aan witte wijnazijn heb ik citroen gebruikt. De kervel heb ik ook achterwege gelaten, omdat kervel niet voorkomt in het assortiment van mijn kruidentuin. De gribiche smaakte nog steeds erg goed. Lekker brood erbij en mijn maaltijd was compleet.

Een jaar geleden: Hummus
Twee jaar geleden: Bonensalade met brie

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 2 – 4 personen |
• 12 asperges, geschild • 1 ei • 1/2 tl Dijonmosterd • 125 ml zonnebloem- of druivenpitolie • 1 el citroen (of witte wijnazijn) • 1/2 el grofgehakte kappertjes • 1 1/2 el fijngehakte groene kruiden (liefst dragon, peterselie en kervel) • peper en zout

Bereiding:

Kook of stoom de asperges gaar (Johannes van Dam doet 1 kilo asperges 10 minuten op vol vermogen in de magnetron – of zet de asperges net onder water in een pan. Breng aan de kook en kook ze 5 minuten. Zet het vuur uit en laat nog 15-20 minuten staan totdat ze gaar zijn). Kook het ei in 5 minuten half zacht (water aan de kook, ei inprikken en 5 minuten koken). Laat het ei schrikken, pel en halveer het en doe de dooier in een kom (van je keukenmachine). Hak het eiwit grot.

Voeg de mosterd toe en een snufje zout. Zet de keukenmachine aan of klop met een garde. Voeg langzaam in een dun straaltje de olie toe tot een dikke mayonaise ontstaat. Roer de citroensap/azijn, kappertjes, kruiden en eiwit erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Comments are closed.