Tuinbonen! – Bonensalade met brie

Hoofdgerechten, Salades, Vegetarisch Comments are Disabled

Het is weer tijd voor tuinbonen. Vroeger hadden wij altijd tuinbonen in onze moestuin. Toen ik klein was hielp ik altijd graag met het doppen van die grote bonen. Ze hebben zo’n lekker zachte fluwelig zachte binnenkant en het voelt zo lekker aan om met je hand door de pan met gedopte boontjes heen te gaan. Het plezier was altijd van korte duur, want als ze gekookt op tafel kwamen vond ik er niks meer aan. Te bitter en zo’n vies taai velletje.

bonensalade

Toen ik zelf begon met koken kwam ik er achter dat tuinbonen toch best lekker kunnen zijn. Je moet er alleen voor zorgen dat je jonge bonen hebt of dat je ze dubbel dopt. Bij ons thuis lieten we de bonen te lang doorgroeien. Dan worden ze ‘lekker’ groot, aldus Nico. (Hetzelfde gebeurt trouwens met de courgettes, zonde). Dubbel doppen is het er af halen van het grijze velletje van de boon, zodat je een knalgroen boontje overhoudt. Dit is alleen nodig als je geen jonge malse boontjes hebt of omdat je knalgroene boontjes mooier vindt.

Afgelopen week heb ik twee gerechten met tuinbonen gemaakt. Een salade en een hartig taartje. Ik heb wel een beetje gesmokkeld met boontjes uit de vriezer, maar die zijn ook lekker en dat scheelt weer het één keer doppen.


Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 4 personen |
• 450 g sperziebonen • 450 g tuinbonen • 2 blikjes (425 ml) boterbonen of Spaanse reuzebonen • 300 g Brie • 75 g pecan- of walnoten • 30 g (room)boter • 4 el rode-wijnazijn • bruin (stok)brood voor erbij • Voldoende voor 4 personen

Bereiding:

Maak de sperzieboontjes schoon. Breng water aan de kook. Laat hierin de sperzieboontjes en tuinbonen 7 minuten of tot ze beetgaar zijn koken. Laat uitlekken in een vergiet en spoel even af met koud water, zodat ze niet meer doorgaren en eerder afgekoeld zijn. Giet de bonen uit blik in een zeef en spoel even af. Meng alle bonen in een grote kom.

Laat in een pannetje de boter smelten. Voeg de noten en 4 el azijn toe en breng de dressing op smaak met zout en peper. Meng de dressing door de bonen. Snijd de brie ondertussen in grote plakken en verwarm de grill voor.

Verdeel de salade over vier vuurvaste borden. Leg over de salade een paar plakken brie en laat smelten onder de grill. Serveer met brood.

Comments are closed.