Soto Ajam

Hoofdgerechten, Soep 15 comments

Soto ajam is een kruidige gele bouillon met kip uit (oa) de Indonesische keuken. De gele kleur krijgt de bouillon van de koenjit (geelwortel ~ kurkuma). Het recept komt uit het ‘Groot Indonesisch Kookboek’ van Bep Vuyk. Dit was een van de gerechten dat ik als kind al lekker vond. En ik was niet de enige thuis.

Soto Ajam

Het leukste aan Soto Ajam was dat je altijd zelf je bord mocht vullen met een heleboel dingen – rijst, kroeproek, ei etc. – en dat er dan een schep hete bouillon met kip over heen geschept werd door mijn ouders. Opeten en dan op voor de volgende ronde. Elke hap smaakte weer anders, omdat je steeds verschillende combinaties kon maken van alle ingrediënten. Dat is nog steeds de aantrekkingskracht van deze soep. Je kunt ook kant-en-klare soto ajam kruidenpasta kopen bij de supermarkt, maar zelf maken is ook niet ingewikkeld. Maak zelf een keuze uit de ingrediënten van stap 3. Ik doe alles erbij 🙂

Details

Porties

voor 4 personen

Bereiding

40 minuten

Ingrediënten

 • Stap 1
 • 1 scharrelkip of 4 scharrelkippenpoten

 • 3 salamblaadjes (of eventueel laurier)

 • 50 g gemberwortel, in plakjes

 • 4 stengels sereh (citroengras)

 • 1/2 tl peperkorrels

 • 1 el zout

 • Stap 2
 • halve ui, gesnipperd

 • 3 teentjes knoflook, fijnngesneden

 • 3 tl laos

 • 1 tl koenjit

 • 2 el olie

 • Stap 3
 • 150 g taugé, afgespoeld met kokend water

 • 200 g rijst, gekookt

 • 2 aardappels, gekookt in stukken

 • 3 lente-uitjes, in ringetjes

 • 4 hardgekookte eieren

 • handje sperziebonen, beetgaar gekookt

 • naar smaak: seroendeng, gebakken uitjes, sambal, kroeproek, ketjap

Bereiding

 • Doe 2 liter water in een ruime pan en voeg de salamblaadjes, gember, sereh, zout en peperkorrels toe. Breng samen met de kip aan de kook. Ga ondertussen verder met stap 2.
 • Doe de ui, knoflook, laos en koenjit in een vijzel en wrijf tot een brij. Of doe alles in het hakbakje van de staafmixer/keukenmachine en hak het fijn. Fruit de brij een paar minuten in de olie in een koekenpan. Voeg toe aan de soep. Laat een half uur (of langer) koken tot de kip gaar is.
 • Haal de kip uit de pan en pluk het vlees van de botten. Snijd het vlees in hapklare stukjes en doe terug in de bouillon. Proef of je nog extra zout moet toevoegen. Nu kun je de soto ajam direct serveren of nog een tijd laten staan, zodat de soto ajam nog mee smaak krijgt. Doe de aardappels, rijst, taugé, eieren, lente-ui, sperziebonen in kleine bakjes en zet op tafel. Laat iedereen wat van deze bijgerechten op zijn bord scheppen en giet de bouillon met stukjes kip erover heen. Strooi er naar keuze gebakken uitjes, seroendeng over. Breng naar keuze op smaak met ketjap en sambal.

15 Comments

 1. ooh lekker, met groenten dan, had ik maar tijd om te koken…

 2. En dan met tahoe of tempeh. Lekker!

 3. Ajo,so lekkerr ja!

 4. Mijn 1e keer zelf soto koken, nou, heeeeeerlijk!

 5. Mooi! Ik vind hem zelf ook altijd erg lekker.

 6. Lekker en dan met zure sambal. (gewoon sambal oelek met een beetje azijn er door. Geeft de soto net even meer smaak en een zuurtje.

 7. Adoeh lekker, vandaag maak ik het toevallig voor mijn hollandse vriendin. Dit moet je niet te vaak achter elkaar eten om de paar maanden, dan blijf soto het lekkerst.

 8. Wat een leuke site! Ik ga dit weekend soto maken. Mijn indo-man doet er ook altijd kemirie-noten door, zegt jou dat wat?

 9. Wat een leuke site! Ik ga dit weekend soto maken. Mijn indo-man doet er ook altijd kemirie-noten door, zegt jou dat wat. Ga zo door in ieder geval

 10. @Yolanda, Dank voor je reactie! Kemiri’s gebruik ik regelmatig in de Indisch keuken. O.a. in deze sajoer. Toevallig zitten ze niet in dit recept, maar probeer het eens uit zou ik zeggen. Succes met de soto.

 11. Oh sajoer is ook zo lekker

 12. Maak dit gerecht vaak; is ons lievelingsgerecht nl.
  En je kunt er makkelijk twee dagen van eten, dan is het zelfs nóg lekkerder!! Ik maak het volgens oud-indonesisch recept, geleerd van een oude indonesische oma van mijn ex. Ben nog altijd dankbaar daarvoor.

 13. Mijn keuken geurt naar soto ajam, lekkerrrrrr. Mijn man (indisch) zegt net “nu ruikt ‘t net zo lekker als vroeger bij mijn indisch omaatje” Compliment, lijkt me!

 14. Eindelijk de Soto zoals ik het me herinner mét recept. Woensdag ga ik me uitleven.

 15. heb u recept gemaakt normaal met zakje van de toko maar dit is DE ECHTE SOTO. Dank je.