Linzen met tomaat, courgette en mozzarella

Bijgerechten, Hoofdgerechten, Vegetarisch 4 comments

Er zijn veel dingen die ik schattig vind. Jonge katjes en hondjes, lammetjes, (niet huilende) baby’s, kalfjes en zo kan ik nog wel even door gaan. Schattig is een woord dat ik niet vaak in verband breng met eten (behalve misschien bij hele ‘schattige’ petit fourtjes). Maar vandaag had ik wel een schattig eten-gerelateerd-incident in de AH.

Twee eerstejaars studenten stonden bij de groentenafdeling met in de ene hand een courgette en in de andere een aubergine. Ze keken mij vragend aan, dus ik dacht die willen weten wat de courgette en wat de aubergine is (dat kan niet iedereen uit elkaar houden namelijk). Maar nee hoor. Ze wilden weten of courgette en aubergine bij elkaar passen in één gerecht. Ze verontschuldigden zich voor de misschien wat rare vraag, maar dit was de eerste keer dat ze samen gingen koken (ahhh wat schattig!). Toen heb ik uitgelegd dat dat prima kan en dat in ratatouille ook aubergine en courgette zit (niet dat zij weten wat ra-ta-touille is waarschijnlijk, goed voorbeeld Maaike!). Daarna werd ik gevraagd om even in hun mandje te kijken en in te schatten of dit wel samen ging met de champignons, hamreepjes en pasta die zij al verzameld hadden. Ik antwoordde dat dat prima samen kan. Ze wilden nog wat suggesties voor nog meer groente in de saus en vroegen zich af of er crème fraîche  bij kan. Naast nog wat ideëen, heb ik ze nog even uitgelegd dat je aubergine wel lang genoeg moet garen, omdat het anders een beetje taai kan zijn. Toen had ik er weer twee vrienden bij in de AH en fietste ik met een grote glimlach naar huis.

Wat vind ik daar nou zo schattig aan? Naast dat ze voor het eerst zelf gingen koken, was ik vooral verbaasd over de hoeveelheid groente en het lef dat ze toonden om nieuwe combinaties uit te proberen. Het komt vast wel goed op kookgebied met deze twee jongens. Misschien moet ik een workshop ‘Koken op kamers’ gaan verzorgen om ze op nog meer ideëen te brengen? Of had ik moeten zeggen “Kijk anders eens op mijn website”, maar dat vind ik dan weer te opdringerig 🙂 .

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 2 personen |
• 1 doosje kers- of romatomaatjes, gehalveerd • 150 g gedroogde linzen (liefst Le Puy) of 1 blik • 1 ui, gesnipperd • 1 kleine courgette, in blokjes • bosje gemengde verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, basilicum, oregano) • (mini)mozzarella of bol in blokjes • zout en peper • kneep citroensap • scheutje lekkere olijfolie • eventueel chilipeper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de halve tomaatjes met het snijvlak naar boven in een braadslee. Strooi er wat peper en zout over en een klein beetje olijfolie. Zet in de oven gedurende 30 minuten.

Kook ondertussen de linzen in ongeveer 20 minuten gaar in een pan met ruim water. Fruit de ui een aantal minuten in de koekenpan in een klein beetje olie. Voeg dan de courgetteblokjes toe en bak deze een minuut of 10 mee, totdat de courgette een beetje zacht begint te worden.

Giet de linzen af. Haal de tomaatjes uit de oven en hak de kruiden fijn. Voeg dit allemaal toe aan het courgette-uimengsel. Roer even door en breng op smaak met zout, peper, citroensap en eventueel nog wat olijfolie. Een beetje chilipeper geeft wat extra pit. Voeg tot slot de mozzarella toe en serveer.

4 Comments

  1. Hoi!

    Klinkt lekker. Ben het nu aan het maken. Recept loopt wel een beetje abrupt af, maar ik neem aan dat je alle ingrediënten mengt an het eind 🙂

  2. Dank, dat had ik helemaal niet gezien. Tekst wel getypt, maar ” vergeten in de opmaak. Geeft dan de tekst niet weer. Uiteindelijk toch nog gelukt?

  3. Ja is prima gelukt. Lekker ook 🙂

  4. Pingback: Recepten van de maand: juli & augustus 2013 | Ma vie en vert