Gepofte knoflook

Hoofdgerechten, Salades, Sausjes, spreads en dips, Vlees 4 comments

Verse knoflook is vaak scherp van smaak. Als je de knoflook in de oven poft, wordt hij zoet en nootachtig. Er zit dan helemaal niks scherps meer aan. Ik moet toegeven dat ik ook erg van verse knoflook houd, maar soms is een subtielere knoflook smaak lekkerder. Je houdt er ook niet zo’n nare knoflooksmaak aan over, wat natuurlijk weer fijn is voor je omgeving. Vooral als je nog fijn wilt socializen op festival Noorderzon.

Noorderzon is een jaarlijks terugkerend performing arts festival in Groningen. Het Noorderplantsoen is 10 dagen lang volgebouwd met tenten (voor theather, dans etc.), podia, terassen en eettentjes. Nu vind ik de voorstellingen minder interessant (ja, ik weet, ik klink als een cultuurbarbaar). De terassen en de eettentjes trekken des te meer mijn aandacht. Naast het bekijken van honderden interessante mensen natuurlijk. Nieuw voor mij was dit jaar ‘Kaas in het bakkie’. Kaasfondue (geitenkaas mosterd of Gorgonzola) met Turks brood of chocoladefondue met vruchten. Erg lekker en snel. Voldoet uitstekend aan de hartige warme trek om een uurtje of elf ‘s avonds.

Terug naar de gepofte knoflook. Je kunt een hele voorraad gepofte knoflook maken en ongeveer een week bewaren in de koelkast. De gepofte knoflook kun je op een geroostd broodje smeren of door soepen of sauzen roeren. Ik heb de knoflook gebruikt in een aïoli (voor bij entrecôte en frietjes) en in een dressing. Een andere manier om knoflook te poffen, is een bol knoflook in een laagje water in een ramequin leggen. Afdekken met aluminiumfolie en de oven in. Deze methode zorgt voor een iets minder caramelachtige smaak dan poffen met olie.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten |
• 2 bollen knoflook • 1 el olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het bovenste kapje van de bollen knoflook, zodat je de tenen een beetje kunt zien. Sprenkel er een beetje olie over en pak de bollen in aluminiumfolie. Zet ze in een braadslee en bak de bollen 45 minuten tot ze zacht zijn. Laat iets afkoelen en druk de knoflookpuree uit de tenen.

Lauwwarme bonensalade met paddestoelen en gepofte knoflookdressing

| bereidingstijd 20 minuten | recept voor 4 personen |
• 200 g sperziebonen • 75 g bacon of ontbijtspek, in stukjes • 1 bakje kastanjechampignons (of andere paddestoelen) • zakje gemengde eikenbladsla (of iets anders met frisée er in) • 4 el olijfolie • 3 tenen gepofte knoflook • 1 tl tijmblaadjes • 2 el sherry azijn

Bereiding:

Kook de sperziebonen beetgaar. Verwarm een koekenpan en bak de stukjes bacon knapperig. Schep de bacon uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Snijd de champignons in vieren. Bak de champignons in een paar minuten bruin in een beetje achtergebleven vet van de bacon/ontbijtspek. Breng op smaak met een beetje zout en peper en schep de champignons uit de pan.

Zet het vuur laag en verwarm in de pan 4 el olijfolie, de tijmblaadjes en de gepureerde tenen knoflook één tot twee minuten. Voeg de sherry azijn toe en roer goed door.

Doe de sla in een grote kom of leg de sla op een schaal. Verdeel de boontjes, bacon en champignons erover. Besprenkel de salade met dressing.

Entrecôte met gepofte knoflook aïoli

Voor deze aïoli met gepofte knoflook ben ik begonnen met 2 teentjes knoflook, maar uiteindelijk geëindigd met vier. Als je bang bent voor teveel knoflook, start dan ook met twee en eindig waar je wil.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | recept voor 2 personen |
• 2 runderentrecôtes • 4 teentjes gepofte knoflook, fijngewreven • 1 tl Dijon mosterd • 1 eierdooier • 75 ml olijfolie • 1/2 el citroensap • zeezout en zwarte peper

Bereiding:

Doe de teentjes knoflook samen met de eierdooier en de mosterd in een kom. Mix dit door elkaar en voeg langzaam (bijna drup voor drup) de olie toe, terwijl je blijft kloppen. Na een tijdje kun je de olijfolie in een dun straaltje erbij gieten. Als de aïoli dik is, voeg dan een beetje citroensap en zout en peper naar smaak toe.

Verhit een grillpan of barbecue en bak de entrecôtes in een minuut of 4-5 rondom bruin en rosé. Serveer de entrecôte met de aïoli en (zelfgemaakte) frietjes. Deze aïoli is ook lekker bij gegrilde vis, kip of gebakken aardappels.

Geïnspireerd op recepten uit Donna Hay Magazine

4 Comments

  1. Ha ha ha, hoop dat onze ontmoeting op Noorderzon je niet “geïnspireerd” heeft tot het knoflookverhaal ;-), had nl. net daarvoor een behoorlijke smak van die sterke knoflooksaus gekregen bij het tentje van Maoz! (ook heerlijk trouwens, zo’n falafel).

    Heb je site net nog ff doorgemaild aan wat liefhebbers, ga zo door!

  2. Haha, nee dat was niet de aanleiding. Had juist zelf heel veel knoflook op, maar dus wel in ‘veilige’ vorm.
    Falafel van Maoz is lekker, vooral met veel van die groene pepers er op.

  3. Pingback: Entrecôte met gepofte knoflook aïoli & Guarda Rios Tinto - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

  4. Pingback: Entrecôte met gepofte knoflook aïoli & Las Niñas Reserva Cabernet Sauvignon - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food