Aardbeien-rabarbertaart

Taart en ander zoet 11 comments

Mijn ouders waren een paar dagen naar Istanbul. Ze vroegen mij of ik tussendoor even bij de terrasplanten wilde gaan kijken. Met dit warme weer hebben ze toch wel regelmatig water nodig. Als beloning mocht ik de aardbeien plukken. Aardbeien uit eigen tuin zijn de lekkerste aardbeien die je kunt hebben. Ze zijn sappig en smaken echt naar aardbei. Het enige nadeel is dat je ze ook zelf moet plukken.

Dit plukken is nog niet zo makkelijk. Eerst moet het vogelnet er af – vroeger kwam er nog wel eens een vogel vast te zitten in het net. Dan moesten we de verschrikte vogel vastpakken en voorzichtig met een nagelschaartje uit het net knippen. Het arme beest had meestal niet door dat we hem probeerden te bevrijden. Je moest dus altijd uitkijken voor scherpe snavels. Sinds we een houten stellage hebben gebouwd, waarover een groen net hangt, komen er geen vogels meer vast te zitten. Blijkbaar zien ze de aarbeien niet meer zitten, nu het net niet meer direct op de planten hangt-. Daarna moet je je voorzichtig, op je knieën, tussen de aardbeienplanten door bewegen en zorgen dat je niet op de aardbeien gaat staan. Alle rotte aardbeien die je tegenkomt moet je er ook af halen, anders besmetten die de rest. Het resultaat is wel een volle bak aardbeien. Meer dan genoeg voor een taart.

Naast aardbeien heb ik ook nog rabarber en bietjes meengenomen. De rabarber zit in deze taart. Met de bietjes ga ik morgen wat doen. Deze taart zag ik maanden geleden bij Oprah voorbij komen. Cindy Crawford was daar op bezoek en zij zegt deze taart regelmatig te maken. Als Cindy hem regelmatig kan eten, dan zal het vast een relatief ‘slanke’ taart zijn. Tenminste daar ga ik dan maar van uit 🙂 . Ik heb de taart wat aangepast. Zo zit er boter in plaats van olie in en heb ik een ei toegevoegd. Ook de hoeveelheid suiker heb ik verminderd. Het resultaat was erg lekker.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 50 minuten in de oven | 8 – 10 punten |
voor het deeg: • 350 g bloem • 1 flinke snuf zout • 110 g boter, in blokjes • 6 el melk • 1 ei
voor de vulling: • 250 g rabarber, in kleine stukjes • 350 g aardbeien, gehalveerd • 40 g bloem • 200 g suiker • 1/4 tl kaneel • 1/4 tl nootmuskaat • 20 g boter, in blokjes • 2 el melk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg. Mocht het iets te droog zijn, voeg dan een eetlepel melk toe. Mocht het te nat zijn, voeg dan wat extra bloem toe. Leg het deeg tot gebruik in de koelkast.

Meng de bloem, suiker, kaneel en nootmuskaat door elkaar voor de vulling. Voeg dit mengsel toe aan de aardbeien en rabarber. Schep alles goed om.

Snijd 1/3 van het deeg af. Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee de taartvorm. Verdeel het aardbeien-rabarbermengsel over de bodem en leg er de blokjes boter op. Rol het overgebleven deeg uit en dek de taart hiermee af. Druk het deeg bij de randjes goed aan.* Bestrijk de bovenkant met melk en strooi een eetlepel suiker over de taart. Zet de taart op een rooster bekleed met bakpapier. De springvorm kan lekken. Bak de taart in 50 minuten goudbruin. Laat de taart minstens een uur afkoelen voor je hem aansnijdt.

*Eigenlijk hoor je voor zo’n taart een echte pie-schaal te gebruiken. Je kunt het deegdeksel door de brede bovenrand goed vastdrukken aan de deegbodem. Ik heb een standaard springvorm gebruikt. De vulling komt dan ongeveer tot 2/3. Ik heb het deeg iets naar beneden gedrukt en daar de deegdeksel opgelegt. Dat werkt ook prima. De taart ziet er alleen wel iets mooier uit in een echte pie-schaal.  

11 Comments

 1. Lekkere taart! Ik heb er zelfs nog minder suiker in gedaan, ± 150 gr en dan is ie nog steeds zoet genoeg (naar mijn smaak). Een flexibele taartvorm is echter geen aanrader…dit is echt een springvorm-taart (of pie-schaal).

 2. Ja minder suiker kan prima. Ik vond hem net te zoet en Bas vond hem zoet genoeg. Maar hangt ook een beetje van de zuurgraad van de rabarber en aardbeien af.

 3. Pingback: Aardbeien-rabarbertaart & Elysium Black Muscat - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

 4. Moet er geen suiker door het deeg?
  Dan zit er niet veel smaak aan het deeg toch?

 5. @kerstin op zich hoeft er geen suiker door het deeg, omdat de vulling genoeg smaak heeft. Maar als je wilt kun je natuurlijk 1 of 2 el suiker toevoegen.

 6. Dank je! Ga het dit weekend maken als dessert voor een stel vrienden. Ik laat nog wel weten of het een succes was.

 7. Hallo Maaike,
  Ike heb de taart gebakken, alleen heb ik 50 Gr. Extra boter door het deeg gedaan, want het was erg droog. Ik heb er toch maar geen suiker door gedaan, en het was een groot succes! We waren met zijn zessen, en de taart is tot de laatste kruimel opgegeten! Hij smaakte heerlijk! Bedankt voor het recept. Echt een aanrader.
  Groetjes Kerstin

 8. @Kerstin, goed om te horen dat de taart schoon is opgegaan. Je kunt eventueel ook wat water of melk toevoegen als het deeg te droog is. Maar boter kan natuurlijk ook.

 9. Wij hadden 150 gr rabarber uit de tuin en hebben daar -naast de aardbeien- 1 appel aan toegevoegd. Verder hebben we het recept 100% gevolgd en we waren blij verrast over hoe lekker het resultaat was! Vooral wanneer hij nog een beetje warm is (of even opgewarmd), is het echt een goddelijke taart. Dank je!

 10. Recept voor rabarbertaart op internet aan het zoeken en jouw recept sprak me wel heel erg aan! Taartje is klaar en staat in de oven! Het ruikt in elk geval al heerlijk in huis! Thanks voor dit fijne recept!!

 11. Hij staat in de oven. Had iets te weinig rabarber dus een perzik er aan toe gevoegd. Ben heel erg benieuwd hoe hij wordt.