I taste huiswijn

Drankjes 3 comments

Al een paar maanden was ik van plan om wijnen te bestellen bij Utaste. Tot nu toe was het er nog niet van gekomen. Vorige week donderdag ben ik weer eens op de site gaan snuffelen en heb een proefdoos met huiswijnen besteld. Echte ideaal, want normaal weet ik nooit zo goed wat ik moet bestellen als ik de wijn nog niet eerder geproefd heb. En om om meteen 12 flessen (dan wordt er gratis bezorgd) van iets onbekends te bestellen, dat vind ik ook niks. Sjoerd heeft mijn wijn ‘s middags nog ingepakt en de volgende dag werd de doos al bezorgd door mijn vrienden van de TNT.

Nu kan ik rustig van vier wijnhuizen de rood, de wit en de rosé uitproberen en dan hopelijk mijn favoriete huiswijn gaan kiezen. Tot nu toe ben ik nog niet verder gekomen dan de Fonte do Nico Branco (=wit) – enige nadeel van zo’n doos met van elke soort één fles, is dat je bij etentjes niet genoeg hebt. Zo’n proefpakket is echt voor kleine gezelschappen – De Fonte do Nico Branco is een erg lekker witte wijn en ze beschrijven hem bij Utaste als volgt:

Fonte do Nico Branco

Utaste: Deze citruskleurige wijn is intens fruitig en fris in de neus. Zij heeft een mooie structuur en zuurgehalte, met daarbij een mooi zoetje.
Land: Portugal
Streek: Terras do Sado
Druif: Fernão Pires, Moscatel, Arinto, Sauvignon
Jaar: 2006
Bewaren tot: 2009
Inhoud: 0.75
Spijs:

Gegrilde vis

Ik heb nu al weer zin om de volgende fles uit te proberen. Vanavond eten we tempura, dus een volgende fles wit past daar het beste bij. De keuze is nog best lastig. Wordt het de Alandra Branco, de Tarapaca Chardonnay of de Vinha da Defesa Branco? Gelukkig heb ik nog de hele dag om daar over na te denken.

3 Comments

 1. Bij de Tempura zou ik de Defesa Branco proberen.
  Geniet van de rest van het pakket!
  Tijdens het eten kun je ook 3 verschillende wijnen naast elkaar zetten om te kijken welke het beste matcht.
  Gr Sjoerd

 2. Goed idee. Ik kan binnenkort ook gewoon een miniproeverij houden. Is misschien ook best een leuk idee voor zaterdag bedenk ik ineens. Ik zal het er morgen eens met Lina over hebben.

 3. Zo’n proefpakket is uitermate geschikt om kennis te maken met diverse soorten wijn, zonder gelijk een hele doos te moeten bestellen.

  Ik doe dit ook geregeld en laat me dan verrassen, wat de inhoud mij biedt. Is er iets leuks bij, dan kan je altijd een verdere bestelling plaatsen, zo niet, met een enkele fles van elk soort, kan men geen buil vallen !

  Portugal heeft heel wat te bieden, wat wijn betreft. Nog niet echt “ontdekt”, behalve Port dan. Er worden daar gelukkig nog heel veel authentieke druivenrassen gebruikt, zonder op die eeuwige Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon terug te vallen.

  Ed