Warme chocoladetaartjes

Taart en ander zoet 14 comments

Wat is misschien wel het lekkerste dat je met chocolade kunt maken?:
Warme chocoladetaartjes. Aan de buitenkant zachte chocoladecake en binnenin warme vloeibare chocolade. Je moet deze taartjes wel meteen opeten anders stolt de binnenkant en dan is de pret bedorven. Tenminste dat vind ik.

warme-chocoladetaartjes

Deze taartjes zijn niet moeilijk te maken en je kan het recept makkelijk verdubbelen. (De vlekken op de taartjes komen van de cacao, zie recept) De chocolade en de boter smelt je au bain-marie. Deze techniek is ooit bedacht door de alchemiste Marie la Juive. Volgens Wikipedia leefde deze Marie de Jodin in de 4de eeuw in Alexandrië. Au bain-maire is een techniek waarbij je gerechten in een waterbad plaatst (koud of warm) om zo de temperatuur langzaam te laten stijgen of dalen. Om chocolade te smelten plaats je een kom boven (bijna) kokend water in een pan. De kom mag het water niet raken. De stoom zorgt ervoor dat de chocolade niet warmer wordt dan 100°C.

“Desgevraagd zeg ik altijd dat dit mijn lievelingsgerecht is. Het smelt heerlijk in de mond en dat vloeibare midden is subliem” aldus Gordon Ramsay.

Ingrediënten
| bereidingstijd 30 min | 2 personen |
• 50 g boter, plus wat extra voor het invetten • 2 tl cacaopoeder, voor het bestuiven • 50 g pure chocolade (minstens 70% pure cacaobestanddelen), in stukjes • 1 scharrelei • 1 eierdooier • 50 g suiker • 50 g bloem

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C. Vet twee soufflépotjes van circa 7,5 cm doorsnee in en bestuif ze met cacaopoeder.

Laat de chocolade en de boter au bain-marie smelten, haal van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.

Klop ei, eierdooier en suiker met een mixer tot een bleekgeel, dik mengsel. Spatel het chocolademengsel door het eiermengsel.

Zeef de bloem erboven en spatel hem voorzichtig erdoor. Verdeel het beslag over de soufflépotjes en bak 12 minuten. (Houd de baktijd in de gaten, ik heb de taartjes bijna 20 minuten gebakken. Het is afhankelijk van de oven hoe lang het moet. Het beslag moet wat gerezen zijn en bovenop een beetje gebakken/opgedroogd zijn.)

Stort de chocoladetaartjes op voorverwarmde borden en serveer meteen.

Bron: Gordon Ramsay maakt het makkelijk

14 Comments

 1. Dus dit is het chocoladetaartje dat jij vorige week bijna voor mij ging maken, maar waar je geen tijd voor had omdat je nog aan het werk moest voor ene meneer H.D.????
  Die meneer H.D. is mij bij nader inzien toch nog e.e.a. verschuldigd 😉
  Groetjes, Bianca

 2. recept uit gordon ramsay-maakt het makkelijk
  ik wil deze binnekort ook maken..maar kan het ook in kleinere potjes? zodat je eigelijk mini-taartjes hebt?

 3. Dag Bart, dat kan wel. Alleen als je de taartjes in het midden nog een beetje vloeibaar wilt houden, dan moet je ze wel korter bakken. Dat is een kwestie van uitproberen. Succes!

 4. wat een heerlijk recept en makkelijk om te maken. wij eten dit altijd tijdens onze wintersport in frankrijk en ben dus blij dat ik ze nu zelf kan maken. ze smaken net zo lekker als in frankrijk. bedankt maaike, groetjes janneke.

 5. heej maar moet je tarwebloem of zelfrijzende bloem gebruiken??

 6. ‘Gewone’ bloem in principe. Ik heb het nooit geprobeerd met zelfrijzende bloem. Kun je denk ik wel proberen.

 7. evelien coppens

  hallo kan je die taartjes ook in een andere vorm bakken.
  of ben je verplicht om ze in soufflleevormpjes te bakken

 8. evelien coppens

  want ik zou ze anders in ze taartvorpjes bakken van die kleine taartvompjes

 9. evelien coppens

  en als ik dat recept voor 4 personen wil klaarmaken moet ik dan gewoon alles maal 2 doen.

 10. @evelien op zich kun je de taartjes wel in een ander vormpje maken. Als het vormpje maar niet te plat is. Het binnenste moet zacht blijven en dat lukt alleen als het taartje voldoende hoog is. Je kunt ook kopjes gebruiken bijvoorbeeld.

  Voor 4 personen doe je het recept inderdaad maal 2. Succes!

 11. evelien coppens

  dus muffinvormpjes kan ik die gebruiken om het beslag in te doen
  of is dat niet goed want ik heb ook taartvormpjes van die kleintjes maar ze komen niet zo hoog.

 12. Ik denk dat het wel lukt in muffinvormpjes.

 13. Vorig weekend deze geprobeerd en het was een groot succes. Al heb ik ze zo met potje en al geserveerd, lekker lepelen. Echt een aanrader dit recept. Wel héél machtig.

 14. wat een top recept,dank je wel,ga gauw een x maken