Het poffertjesprobleem

Lunch 9 comments

Het zou zo de titel van de allernieuwste Suske & Wiske kunnen zijn. Het gaat hier echter om een probleem waar Jerom vast geen oplossing voor weet. Misschien kan professor Barabas uitkomst bieden?

Mijn ouders hebben een gietijzeren poffertjespan. Twee jaar geleden heb ik ook een gietijzeren poffertjespan gekocht om zelf poffertjes te kunnen bakken.

Poffertjes waren op woensdagmiddag favoriet. Esther en ik hadden op de basisschool een hele handige tactiek om de lekkerste woensdagmiddaglunch te regelen. Doordeweeks bleven wij ‘over’, maar op de woensdag maakten onze moeders iets lekkers. Eigenlijk was het de regel dat we omstebeurt bij Esther of bij mij thuis lunchten. Maar wat was nou onze tactiek? We gingen eerst bij Esthers moeder langs om te vragen wat zij voor lekkers voor ons wilden maken en dan naar mijn moeder om te kijken wat zij bereid was om te doen voor de hongerige kinders. Dat deden we natuurlijk wel op omzichtige wijze, zodat ze niet meteen doorhadden dat we strategisch aan het zoeken waren naar de lekkerste lunch. Daarna gingen Es en ik een afweging maken welk antwoord het dichtst in de buurt kwam van poffertjes, pannekoeken, wentelteefjes, drie-in-de-pan of knakworstjes. Het antwoord ‘een gewone boterham’ was ongewenst. Dan was de keuze snel gemaakt. Na een tijdje hadden onze moeders onze tactiek door en moesten we meteen zeggen waar we wilden lunchen.

Wat is nu het poffertjesprobleem? Sinds ik mijn ‘eigen’ pan heb, lijken de poffertjes minder lekker te zijn. Ook Bas denkt dat de poffertjes bij hem thuis lekkerder waren. Komt dat door een soort nostalgisch verlangen naar de poffertjes van vroeger? Of zijn ze echt anders? ‘De poffertjes van tegenwoordig’ is dat net zoiets als ‘de jeugd van tegenwoordig’? Was alles vroeger écht beter?

Wat is er mis met mijn poffertjes? Ze zijn te bol en daarom te klef van binnen. Ik heb alles al onderzocht. De diepte van de holletjes in de pan (en de doorsnede), de baktemperatuur, de omdraaisnelheid (oplaten drogen aan de bovenkant of juist omdraaien als ze nog nat zijn). De enige conclusie is tot nu toe dat de poffertjesmix van Koopmans misschien is veranderd. Het lijkt of er teveel rijsmiddel in zit. Wie herkent dit probleem of weet waar het aan kan liggen?

De volgende keer ga ik maar eens dit recept uitproberen, misschien dat dat leidt tot ouderwets lekkere poffertjes!

Ingrediënten:
| ongeveer 75 stuks |
• 100 g bloem • 100 g boekweitmeel • 400 ml lauwwarme melk of water • 10 g gedroogde gist of 20 g verse gist • 1 ei • snuf zout • 50 g gesmolten boter • 1 el stroop
voor erbij: • roomboter • poedersuiker • stroop

Bereiding:

Bij gebruik van verse gist: los de gist op in een beetje melk. Gedroogde gist kun je direct door het meel mengen. Doe het zout in een beslagkom. Zeef het meel in de beslagkom, en maak een uitholling in het midden; giet daar het melk/gistmengsel of strooi er de gedroogde gist in.

Roer vanuit het centrum beetje bij beetje alle melk erbij. Voeg op het einde ook het ei, boter en de stroop toe. Zorg dat alles goed gemengd is en zonder klonten. Dek de beslagkom af met een schone theedoek en laat het mengsel 45 minuten op een warme plek rusten.

Zet de pan op hoog vuur laat hem gloeiend heet worden. Vet daarna de pan in met wat boter of ander vloeibaar vet, dit gaat makkelijk met een kwastje. Giet dan een klein beetje beslag (tot ongeveer driekwart vol) in ieder rondje.
Draai het vuur nu middenhoog en bak de poffertjes totdat de bovenkant van het poffertje nog niet volledig gestold is in het midden. Ze laten dan makkelijk uit de pan los. Draai ze om en wacht totdat de andere kant ook goudbruin is.

Leg ze op een bordje en strooi poedersuiker over de poffertjes totdat ze volledig met een laagje suiker bedekt zijn, leg er een plakje boter bovenop.
Of mijn persoonlijke favoriet: maak een prutje van zachte boter en stroop op je bord en haal daar de poffertjes doorheen

Tags

9 Comments

 1. Poffertjes! Dat heb ik in een eeuwigheid niet gegeten! Gaat er bij gebrek aan zo’n pan ook niet vlug van komen (kuiken kan niet oneindig volgestopt worden met spulletjes en gadgets).

  Mocht het met de authentieke poffertjessmaak niet snel lukken en je wilt toch iets derglijks eten als lunch:

  Wat wij vroeg thuis ook vaak aten was drie-in-de-pan
  ( bijv. http://www.dicksdigitalekookboek.nl/streekgerechten_index/drieindepan.htm)

  Zit qua formaat tussen pannenkoeken en poffertjes in. Is een van de oudste dingen waarvan ik me kan herinneren dat ik zelf kon helpen met het klaarmaken 🙂
  Absoluut een aanrader!

 2. Trouwens, dat is toch geen mayo+ketchup naast de poffertjes?

 3. Ach, ik zie inderdaad het poffertjesprobleem al: je eet het met mayo/curry! Dat moet natuurlijk boter met poedersuiker zijn!

  (En HaaJee: je kuiken volstoppen? Brrr….)

 4. ehm…
  Keuken dus 🙂

 5. Nee, dat is de basis van het befaamde boter en stroopmengsel 🙂 Ik vond het er zo alleen smakelijker uitzien dan al helemaal door elkaar geprakt.

 6. Mmmmmmm…. Poffertjes, heerlijk. Toch jammer dat als je ze bij de kraam (op de Grote Markt) koopt, je er maar een stuk of 5 krijgt. Always craving for more… Mocht je nou binnenkort dat andere poffertjesrecept gaan uitproberen, dan nodig ik mijzelf graag uit om te komen proeven! 🙂

 7. Dat lijkt me een prima plan. En dan krijg je er meer dan vijf 🙂

 8. Ook moeders kunnen trauma’s oplopen.
  Groeten Gea (een moeder)

 9. Ja, had je het zwaar moeders? Vandaar dat je nu nooit meer pannenkoeken voor me bakt..

  Een dochter.