Gevulde speculaas

Taart en ander zoet 2 comments

Hiermee verraad ik wel mijn favoriete Sinterklaas snoepgoed: gevulde speculaas. Alhoewel taai taai, marsepein en banketstaaf zijn ook goed binnen te houden.

Heerlijk een weekend zonder concrete plannen vooraf, maar gewoon afwachten wat er op je pad komt. Vrijdagavond een pizza gegeten bij Da Vinci. Zaterdagochtend Saturday Kitchen gekeken en zatermiddag in de stad mijn olijfolievoorraad weer aangevuld. Toen ik langs de notenwinkel Trés Bien liep, kwam ik op het idee om gevulde speculaas te bakken. Ik heb een pak amandelspijs gekocht en ik ben thuis aan de slag gegaan. ‘s Avonds samen met Lizzie wijn gedronken bij Machteld. Zondag poffertjes gebakken, mijn badkamerkastje uitgeruimd en wat afleveringen Dexter, Shark en House gekeken. Al met al een goed weekend!

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 15 min + 40 min in de oven | 16 stukjes |
• 250 g zelfrijzend bakmeel • mespunt zout • 2 afgestreken el speculaaskruiden* • 150 g lichtbruine basterdsuiker** • 150 g boter • 1 el melk • 300 g amandelspijs • 50 gram garneeramandelen • 1 eierdooier • 1 el melk

Bereiding:

Meng het bakmeel, zout, speculaaskruiden, basterdsuiker in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen klein. Kneed hiervan met een beetje melk een soepel deeg. Beboter de bakvorm en bestrooi de bakvorm met wat bloem.

Verwarm de oven voor op 160° C. Druk de helft van het deeg uit in de bakvorm. Snijd de amandelspijs in plakken en verdeel gelijkmatig over het deeg. Blijf 1 cm uit de rand. Leg de tweede helft van het deeg erop. Garneer met de amandelen.

Bak de speculaas in het midden van de oven in 35 – 45 minuten gaar en bruin. Haal de koek uit de oven en laat hem afkoelen.

*Speculaaskruiden zijn een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
**Je kunt ook donkerbruine basterdsuiker gebruiken, dan wordt de speculaas donkerder van kleur.

2 Comments

  1. Hé, die pakjes cultuur ook…

    Niet eens zelfgemaakte amandelspijs?

    (Maar ziet er wél lekker uit! Misschien ook nog even proberen, zo op de valreep van pakjesavond… 🙂 )

  2. Pakjescultuur hoort toch ook wel een beetje bij pakjesavond, niet dan? En het was wel ambachtelijke amandelspijs van de notenwinkel. Volgende keer zal ik zelf amandelen hakken met suiker 😀