Van Food Hell naar Food Heaven

Blog 1 comment

Bij het BBC programma Saturday Kitchen vragen ze altijd aan de ‘special guest’ wat zijn ‘food heaven’ is en wat zijn ‘food hell’.  De gasten mogen dan twee ingrediënten noemen die voor hen food heaven en hell symboliseren. Ik trek dit principe iets verder door en noem Nashville mijn ‘food hell’ en New York mijn ‘food heaven’. Wow, wat een vooruitgang is dit zeg. Je mag natuurlijk ook wel wat verwachten van een stad als New York, maar dat ik vlakbij zoveel kan krijgen is wel helemaal fantastisch. Wij logeren bij B. en L. op Broadway tussen de 86th en 87th avenue. Op 10 minuten lopen zit Zabar’s en H&H Bagels. Vooral Zabar’s is voor foodies een ware beleving. In mijn ‘100% New York’-reisgids stond al dat je je bij Zabar’s in een Woody Allen film waant. Deze beschrijving is helemaal waar!

Op de kaasafdeling verkopen ze meer dan 600 soorten kaas uit de hele wereld. Voor mij in de rij stond een bejaarde dame met de jongen achter de toonbank te discussieren over het streepje blauw in de blauwe brie. Waarom het streepje niet helemaal recht liep, maar een afwijking naar beneden had. De jongen beweerde dat dat echt niet erg was, maar de dame had grote twijfels. Het personeel schreeuwt naar iedereen, want je mag blij zijn dat jíj iets bij hén mag kopen. Ze hebben wel al het lekkers van de wereld in de smalle gangpaden uitgestald. Ook hebben ze een inmense keuken waar verse take-away gerechten worden bereid.  Vergeet ook niet om even op de eerste verdieping naar de keukengerei-afdeling te gaan.
Een andere geweldige winkel is de Whole Foods (in mijn geval die op Columbus Circle). De groentenafdeling heeft een assortiment dat je bij ons alleen bij de groothandel kunt vinden. 6 soorten pompoenen, 4 soorten bietjes, 10+ soorten sla en verder nog teveel om op te noemen. Ook hier heb je een ruime keuze uit take-away maaltijden (daar opeten kan ook). Je kunt bij verschillende buffetten je eigen bakje vullen met salades, soepen, mexicaans, sushi, broodjes, pasta etc. In de winkel staat een lange rij (met aan het einde iemand met een bordje ‘end of line’), maar met 40 kassa’s hoef je nooit lang te wachten.

Boven de Whole Foods op Colombus Circle vind je de Williams and Sonoma. Hier kun je al het keukengerei kopen, dat je nodig hebt om dingen die je bij Whole Foods gekocht hebt, te bereiden.

Als je wilt weten waar je uit eten moet gaan in New York, maak dan gebruik van ‘Zagat New York City Restaurants Guide’ (te koop bij de meeste boekwinkels in New York). Via Zagat’s kwamen wij terecht bij Amazing 66 (66 Mott Str.) in Chinatown. We hebben erg goed gegeten bij dit Chinese restaurant. Wij waren de enige ‘toeristen’ tussen een groot Chinees verjaardagsfeestje (Guess who is 60 now!). Je had bijna het idee dat je in China was beland.

Nou dit waren voorlopig even mijn culinaire ervaringen in New York. Het wordt weer tijd voor zelf koken 🙂 .

One Comment

  1. Ik wil graag lekkere noodle-soep voor Matthias maken, maar ik vind het zo moeilijk om een goed, authentiek gerecht te vinden! Kun je me alsjeblieft helpen?