Vis met kruidenkorst en zeekraal

Hoofdgerechten, Vis 4 comments

Ik dacht vandaag ‘het is weer eens tijd voor vis’. Vandaag alleen wel een keer wat anders dan zalm of tonijn. Een jaar geleden werden wij (Es en ik) door Lina getrakteerd op witte vis met een kruidenkorst, zeekraal en roseval aardappeltjes uit de oven. Dat was erg lekker! Tijdens mijn (bijna) wekelijkse bezoek aan de viswinkel, had ik al een paar keer zeekraal naar mij zien loeren vanuit de koeling. Alleen was het er nog steeds niet van gekomen om er iets mee te doen. Vandaag was het dan eindelijk zover. 58 gram zeekraal mocht met mij mee naar huis samen met een kabeljauwrugfilet van 298 gram.

vis_kruidenkorst

Maar wat is zeekraal nou eigenlijk? Dit is wat ik erover heb gevonden: Zeekraal lijkt op een soort “minicactusje” zonder stekels (Salicornia = “zoute-kraaltje”). Het groeit op kale plekken en aan de randen van de schorren (=kwelders). Schorren zijn begroeide buitendijkse gebieden die onder invloed staan van eb en vloed. Zeekraal is vaak de eerste plant die de kale slikken koloniseert. Doordat het plantje actief zout opneemt heeft het een zeer zilte smaak. Ook zit het boordevol vitaminen die het uit het omringende zeewater opneemt. Zeekraal is oogstbaar van half mei tot en met begin september. Van een plantje kan men meerdere malen oogsten doordat het na afsnijden steeds opnieuw aangroeit.  Zeekraal behoort tot de amarantenfamilie. Andere soorten groenten die ook tot deze familie behoren zijn onder andere rode biet, snijbiet, ganzenvoet en spinazie.

Op mijn dakterras heb ik allerlei soorten kruiden staan, daar heb ik wat vanaf gehaald voor dit recept. Je kunt allerlei verschillende soorten gebruiken,  maar alleen peterselie kan ook. Bij dit gerecht heb ik aardappelpuree geserveerd. Ik heb daarvoor alleen ‘beetje kruimige’ aardappels gebruikt. Hierdoor kwamen er stukjes in de puree. Nu weet ik wel dat je de staafmixer nooit mag gebruiken voor aardappelpuree, maar ik was eigenwijs. Het resultaat was een te dunne puree, zoals op de foto wel te zien is. Volgende keer gebruik ik andere aardappels en ga ik weer braaf stampen (bij gebrek aan een pureeknijper).

Ingrediënten:
| 35 minuten | 2 personen |
• 300 g visfilet (bijvoorbeeld kabeljauw, tilapia, heilbot of zalm) • 2 boterhammen (wit of lichtbruin) • paar takjes gemengde kruiden (bijv. platte peterselie, dragon, basilicum, marjolein of bieslook) • 1 teentje knoflook • scheutje olijfolie • peper en zout • 50 g zeekraal • klontje roomboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de boterhammen licht (goede tip van Lina, zo verkruimelen de boterhammen beter). Snijd de korstjes eraf en scheur het brood in stukjes. Doe het brood samen met de kruiden, het teentje knoflook, een scheutje olijfolie (+/- 1 el) en de peper en zout in het bakje van de staafmixer. Hak totdat je een mooi kruimig mengsel hebt. Druk het broodkruimmengsel stevig op de visfilets. Leg de visfilets in een braadslee en bak ze in de oven 15-20 minuten afhankelijk van de dikte van de visfilets. De kruidenkorst is dan knapperig en de vis gaar.

Als de vis bijna klaar is, kun je de zeekraal bereiden. Doe een klein klontje roomboter in een koekenpan en voeg al de boter gesmolten is de zeekraal toe. Sauteer de zeekraal ongeveer 1 minuut. (Sauteren is een kooktechniek die veel weg heeft van roerbakken. In een weinig olie of vet worden de ingrediënten (typisch vlees en groenten) onder hoge temperatuur verhit. aldus Wikipedia) Bestrooi met een beetje peper.

Haal de vis uit de oven en leg op twee borden. Leg de zeekraal rondom de vis en eet smakelijk.

Geïnspireerd op een recept van Lina

4 Comments

  1. Mooi gelukt Maaik! Heb ik indirect toch weer een bijdrage kunnen leveren.
    Ik zal Sjoerd eens aan zijn jasje trekken voor een wijnadvies.
    En een pureeknijper is errug fijn (mooie luchtige puree).

  2. Ja, zolang jij aan het klussen bent, kun je natuurlijk geen guestpost plaatsen. Dus dan doe ik dat gewoon voor jou. 🙂

  3. Hmmm.. Leuk om dat inderdaad eens zelf te maken. Vond die viscuisine van Iglo altijd best te pruimen (al was de vis wat smakeloos), maar altijd wat weinig (zeker als de kinderen mee eten), en dit is minstens zo makkelijk… Binnenkort eens proberen!

  4. Pingback: Vis met kruidenkorst en zeekraal & Zenato Lugana Trebbiano di Lugana San Benedetto - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food