Appel-notentaart

> 60 minuten, Taart en ander zoet 3 comments

Het 50ste jubileumnummer van Elle Eten bevat een ‘appeltaart-dossier’.  Met 4 recepten van lezers en 4 recepten van appeltaartgoeroes. Nog een weetje: jonagold, granny smith en goudreinet zijn allemaal geschikt voor appeltaart. Favoriet bij patissiers zijn de friszure jonagolds, omdat daar veel natuurlijke suikers inzitten en ze hun vocht goed vasthouden. Goudreinetten hebben nog wel eens de neiging om te ‘ploffen’ in de oven waardoor er veel vocht vrijkomt. Dat je het ff weet! 😉

aubergine_tomaat

Zaterdag de appel-notentaart gemaakt. Makkelijk om te maken, lekker (vooral als je van noten houdt), maar geen ‘echte’ ouderwetse appeltaart.

Ingrediënten:
Voor het deeg: • 225 g bloem • 100 g koude boter, in blokjes • 50 g suiker • mespunt zout
Voor de vuling: • 175 g gemengde noten • 2 tl Speculaaskruiden • 4 appels (bijvoorbeeld Jonagold) • 80 g bruine suiker • 50 g rozijnen • lage taartvorm (doorsnede 26 cm), ingevet en met bloem bestoven

Bereiding:

Kneed in een kom of keukenmachine alle ingrediënten voor het deeg kort tot een samenhangend deeg. Wikkel in plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten. Verwarm de overn voor op 180°C. Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder het klokkenhuis. Snij de kwarten in blokjes. Meng in een kom de appel met bastardsuiker, noten, rozijnen en speculaaskruiden.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne lap. Bekleed de taartvorm met het deeg. Schep het appel-notenmengsel in de taartvorm en bak de taart in het midden van de oven in 55 min gaar en goudbruin. Laat de taart tot lauwwarm afkoelen en snij in punten.

Bron Elle Eten nr 4 2007

3 Comments

  1. Ook een mooie appel om te koken, is de Brae Burn. Die blijft wat steviger, ook bij verwarmen, en heeft een mooie fris-zure/halfzoete smaak.

    Maar toegegeven, bij een taart wil je een appel die lekker zoet is, en met een vork in stukjes is te prakken! 😉

  2. Pingback: Herfstige taarten « Bolleman bakt

  3. Begrijp ik van de foto dat je hiervoor geen normale springvorm gebruikt (en als wel, 26 cm doorsnede?) maar een vlaaivorm?