Pappardelle met ragù van kleine gehaktballetjes

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 1 comment

Jocé heeft nog een pakje pappardelle in de kast liggen en vroeg of ik nog een recept wist. Dus Jocé bij deze: een recept van onze grote vriend Jamie O. (Is het jullie al opgevallen dat bijna elk recept van Jamie tomaten, basilicum, mozarella en Parmezaanse kaas bevat? Of kies ik die recepten uit omdat ik die dingen lekker vind?) Het draaien van de gehaktballetjes is wel veel werk, maar misschien wil Remco wel helpen…

blinis


Ingrediënten:
| bereidingstijd 60 minuten | 4 personen |
• 600 g gedroogde pappardelle • klont boter • handvol geraspte Parmezaanse kaas
voor de gehaktballetjes: • 450 g gehakt • 1 tot 2 gedroogde Spaanse pepers, verkruimeld • een snufje kaneel • halve nootmuskaatnoot, geraspt • 3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt • zeezout en zwarte peper uit de molen • 1 groot ei • handvol vers geraspte Parmezaanse kaas • de geraspte schil van 1 citroen
voor de tomatensaus: • olijfolie • 2 tot 3 tenen knoflook, gepeld en gehakt • een bosje verse basilicum, de blaadjes apart gehouden, de steeltjes gehakt • 1 verse rode Spaanse peper, ingeprikt met de punt van een scherp mes • 2 blikken pruimtomaten • een scheutje rode wijnazijn • zeezout en zwarte peper uit de molen

Bereiding:

Kneed alle ingrediënten voor het gehakt door elkaar en draai er knikkers van. Maak je handen regelmatig nat onder de kraan als je gehaktballetjes aan het draaien bent – daardoor worden ze mooi compact. Leg ze op een plaat en zet ze zolang in de koelkast terwijl je met de tomatensaus aan de slag gaat.

Zet een pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Fruit de knoflook, de gehakte steeltjes van de basilicum en de Spaanse peper  (die voor in de tomatensaus) op laag vuur en doe er vervolgens de tomaten en de rode wijnazijn bij. Breng de saus op smaak met peper en zout en houd hem een half uur op laag vuur tegen de kook aan.

Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en leg je gehaktballetjes in het vet. Bak ze rondom mooi bruin en schep ze in de tomatensaus. Haal de peper uit de saus en proef of er zout of peper in moet. Laat de saus nog 10 tot 15 minuten op laag vuur staan. Kook ondertussen de pasta. Laat de pasta uitlekken en giet bij de saus. Doe de boter en Parmezaanse kaas in de pan en snipper de helft van de basilicumblaadjes erover. Hussel de pasta en de saus door elkaar. Serveer in schaal of op losse borden en strooi de rest van de basilicum en Parmezaanse kaas over.