Reacties

 1. Hallo… leuk om te lezen je hele verhaal… ik ben ook eens met zuurdesem beziggeweest… heb het meel ervoor nog in de kast staan.. het kwam er gewoon niet van maar heb nu weer zin ! een vraagje wel… wat voor broodbakmachine heb je?
  en.. het bakblik waarover je in het begin schrijft.. is dat toch een blik in de vorm van een “heel”brood zeg maar, of…. gewoon voor platte broden zelf een ronde vorm neer leggen??… of..?.
  affijn.. ik ben benieuwd,
  groeten,
  marianne

 2. Op http://www.vanhavertotgort.nl kun je gedroogde zuurdesem kopen.

 3. Dank voor de tip! Alleen is dit geen echte zuurdesem. Het geeft wel een zure smaak aan brood, maar je hebt nog wel gist nodig. Je kunt het ook niet als basis gebruiken voor het maken van je eigen zuurdesem-starter.

 4. Hoi Maaike!
  Dank voor de zuurdesem en de uitgebreide uitleg op je site!
  Gisteren heb ik het eerste zuurdesembrood gebakken. Wat is het goed gelukt! Een groot zwaar brood, welliswaar vierkant uit de broodbakmachine :-). Ik heb het met de helft meergranenmeel en de helft witte bloem gemaakt. En een flinke hoeveelheid zonnepitjes. Hoewel het best zuur en heel zwaar is geworden, smikkelen de kinderen er ook lekker van.
  Bedankt!

 5. Dag Maaike,
  Ik ben al een aantal weken bezig met het zelf zuurdesem brood bakken. In de eerste plaats om voor mijn vrouw gistvrij brood te bakken, maar ook met erg veel plezier.
  Ik heb mijn eigen desem gemaakt en kon er redelijke (bakblik) broodjes mee bakken. Ik heb nu jouw handleiding gevolgd voor het ronde brood en het resultaat was echt geweldig! Echt zo’n mooi rond brood met in het midden open gescheurd.
  Nu heb ik alleen een vraag. Ik merkte al dat wanneer ik zout toevoeg, het deeg nauwelijks meer rijzen wil. Daarom bakte ik het voortdurend zoutloos, wat mijn vrouw prima vindt. Helaas vind ik de smaak niet zo wanneer er geen zout in zit. Ik ga vanavond al proberen het een half uur later toe te voegen, maar vraag mij af of je mij nog wat tips kunt geven hiervoor.
  Bedankt voor je leuke en heldere verhaal!

 6. @Ernst Ik doe het zout er vanaf het begin bij. Het deeg rijst dan nog steeds goed, maar heeft iets meer warmte nodig. Ik laat het rijzen in de broodbakmachine en die verwarmt een beetje. In het boek ‘Tartine Bread’ geven ze ook de tip om het zout een half uur later toe te voegen. Zelf vind ik zoutloos brood helemaal niet lekker. Misschien hangt het ook van de hoeveelheid zout af. Ik ben benieuwd naar je ervaring.

 7. @Marleen Mooi dat het goed gelukt is! Wel apart dat het behoorlijk zuur is geworden. Hoe lang heb je het laten rijzen? Hoe langer het deeg rijst, hoe zuurder het wordt. Ook roggemeel maakt het brood bijvoorbeeld zuurder van smaak. Meestal vind ik het brood niet zuur als het net gebakken is, maar na een paar dagen wordt het zuurder. Misschien ben ik ondertussen ook zo gewend aan de smaak, dat ik het niet meer zuur vind 🙂

 8. Dag Maaike,
  Ik heb nog steeds lol in het desembrood bakken en ondertussen ben ik weer wat meer ervaren. Ik weet nu dat 1 a 2 uur later zout toevoegen voor mij het beste resultaat geeft. Gelukkig, want ik vind zoutloos ook helemaal niet lekker!
  Ook heb ik een deegspatel weten te bemachtigen (was een hele klus) voor het vouwen van het deeg.
  Mijn handmixer begint zo onderhand wel wat slijtage geluiden te maken. Dus mijn volgende doel is een kichenaid (oid), maar wat zijn die dingen duur 🙁

 9. @Ernst, mooi dat het nu beter gaat met rijzen. Die KitchenAid staat bij mij ook nog steeds op het lijstje, maar prijs en vooral plaatsgebrek zorgen ervoor dat ik hem nog steeds niet gekocht heb.

 10. In Duittsland is zuurdesembrood heel gewoon. Daarom kunnen veel broodbakmachines zuurdesembrood maken. Aanrader van de Stiftung Warentest is de unold 68415. Deze heeft naast de wat langere volkorenbroodtijd ook een mogelijkheid van een ‘eigenprogramm’ waar je rijstijden tot 3 keer 2 uur kunt programmeren. Samen met dat tijdens rijzen de temperatuur 40 graden is, geeft dit mooi zuurdesembrood. Ook in Nederlandse postorder verkrijgbaar. Zoek een beetje langer, want er is wel €100 verschil te vinden. Toch mooi meegenomen voor een uurtje googlen. Andere mogelijkheid: als je toch eens naar duitse stad gaat, loop eens een kaufhof o.i.d. Binnen. Een goede broodbakker is een leuker souvenir dan een mini-brandenburger tor 😉

 11. Ik woon in omgeving alkmaar, kan ik wat zuurdesem bij u ophalen?
  Met vriendelijke groet,
  Jeannette.

 12. @jeannette zelf woon ik in Groningen, dus dat is niet echt in de buurt. Ik heb mijn zuurdesem gekregen van iemand uit Alkmaar. Ik kan haar mailen en vragen of zij nog steeds zuurdesem heeft.

 13. Leuk om alle ervaringen te lezen! Voor het verkrijgen van super bakspullen, waaronder rijsmandjes, broodmesje, deegspatels en ook verse desem om zelf mee verder te werken raad ik jullie de site van weekendbakery aan. Super service, snelle levering. Ook op deze site zijn geweldig goede desemrecepten te vinden. Groet, Esther

 14. Hoi, ik bak al een tijdje en heb een vraag over het maken van een pizzabodem en pannekoeken, hoe doe ik dat met mijn zuurdesum? Alvast bedankt voor de reactie.
  groet lis

 15. @Lis voor pizzabodems kun je bijvoorbeeld dit recept gebruiken. http://www.kingarthurflour.com/recipes/sourdough-pizza-crust-recipe

  Voor een pannekoekrecept kun je even googlen. Ik voeg zelf soms een deel toe aan mijn ‘gewone’ beslag.

 16. Bedankt voor je antwoord. We gaan het volgend weekeind eens proberen. Even uitzoeken hoe dat zit met die engelse maten. Ik werk meestal met gram. Groet.

 17. Hoi Maaike,

  Ik heb mijn eerste desembrood gebakken. Het is erg zwaar. Hoe zorg ik ervoor dat het brood luchtiger wordt?
  Groetjes, Diana

 18. vraagje, als ik zo’n ooi rond zuurdesembrood wil bakken, doe ik dat dan dus in een ronde glazen schaal met deksen.. en moet het altijd in een dichte schaal gebakken worden?

 19. @eva met een dichte schaal schijn je beter het effect van een steenoven na te kunnen bootsen. Dit geeft een knapperige korst. De broden die ik in het bakblik bak, dek ik ook niet af. De korst daarvan is ook prima. Dus je kunt het denk ik ook zonder deksel proberen.

 20. @diana ik weet niet wat voor meel je hebt gebruikt. Met volkorenmeel wordt het brood sowieso zwaarder. Misschien was je starter niet rijp genoeg of te rijp? Hierdoor rijst het deeg minder goed. Soms een kwestie van uitproberen.

 21. Ik bak brood op een steen, niet op de plaat vd oven zelf. Is net wat ambachtelijker. Ik heb deze zelfgemaakt van vuurvaste mortel, van 50×35 cm en een cm of 3-4 hoog. Gaat uitstekend! Voordat je de steen gaat gebruiken moet je hem goed laten drogen, z0’n week of twee. En een keer op de hoogste temp. een tijdje in de oven leggen zodat al het vocht echt eruit is.In het begin ruikt het enigszins naar cement, maar dat trekt weg. Je kunt wel speciale bak-stenen kopen, maar dit is een veel goedkoper alternatief.

 22. @Peter goede tip. Je kunt ook andere stukken steen gebruiken van de stenengroothandel. Op internet is daar het nodige over te vinden.

 23. Ha Maaike, ik merk dat ik het meeste succes heb als ik jouw tips gebruik! Heel erg bedankt hiervoor! Ik kreeg 7weken geleden een Herman vriendencake. De cake vond ik niet lekker maar met een lepel smurrie heb ik verder jouw werkwijze aangehouden. Het eerste brood was heel zuur maar de broden daarna waren geweldig. Helaas had ik zoveel brood gebakken dat ik mijn starter in de koelkast heb verwaarloosd. Nu heb ik zelf een hele nieuwe opgekweekt. Ik voel me een echte ambachtsvrouw. Groet.

 24. Dag Maaike,
  Je enthousiaste beginregels maakten dat ik weer eens (zuur=) spelt-desembrood wil gaan maken. Echter: de goed gerezen massa blijkt een natte kledderboel te zijn als die in de schaal moet glijden. Nu ben ik best een ervaren speltbrood bakker, die prachtige volgraan broden bakt; dus ik was wel wat teleurgesteld over dit resultaat, te meer daar andere ‘volgers’ van je juichend de meest mooie desembroden tevooschijn blijken toveren.Het komt mij voor dat er toch wel erg veel water in het recept gaat. Wil je mij eens vertellen wat er beter/ anders moet? Met dank. David

 25. ?? Na dag 5 is mijn zuurdesem ineens niet meer actief terwijl het de dagen ervoor flink aan het ‘bubbelen’ was en elke ochtend wel was gerezen..,iemand tips wat te doen??

 26. @David Het is deeg is een deeg met een hoog percentage water en het blijft behoorlijk nat. Het moet echter wel handelbaar zijn. Het hangt af van het meel hoe nat het resultaat wordt. Volkorenbloem neemt meer vocht op dan ‘witte’ bloem. Verminder eventueel de hoeveelheid water iets. Er zijn veel filmpjes te vinden over omgaan met high hydration dough. Misschien kun je daar iets mee.

 27. Halle zuurdesembroodbakkers in Dordrecht of omgeving. Wie kan mij helpen aan een zuurdesemstarter om zuurdesembrood te gaan bakken. Ik kan het op komen halen.

 28. Ik heb wat zuurdesem over, wie kan ik blij maken met een beekertje?

 29. Ik wil erg graag proberen een focatia desembrood te maken,
  met een erg luchtige binnenkant lijkend op een (Croissantbladerdeeg)
  qua luchtigheid. Hoe en wat raad je me aan om dit te bereiken.

 30. Wanneer je zuurdesembrood wat klef is, wat kan ik daaraan doen?

 31. einkorn is de beste gezondste bloem en de lekkerste, de oorspronkelijke tarwe hoe hij is en moet zijn

  ik zou het zelf willen maken met een broodmachine, ik weet geen eens hoe ik moet beginnen

Laat een reactie achter