Cranberrytaart met dikke pecankruimelkorst

> 60 minuten, Taart en ander zoet 1 comment

Er liggen weer verse cranberry’s in de winkel. Ze zagen er zo mooi uit, dat ik een zakje mee moest nemen. Na een week in de koelkast, werd het tijd om iets met de cranberry’s te doen. Het werd een ‘cranberry pie with thick pecan crust. Alleen bleek iemand mijn pecannoten opgegeten te hebben, dus dan maar een walnotenkruimelkorst.

Deze taart heeft bijzondere smaken. Het wrange van de cranberry’s, een vleugje sinaasappel en kaneel, en de knapperige, zoutige, gekarameliseerde kruimellaag. Lekker! Ik ga deze taart volgende week weer maken.

Details

Porties

8 stukken

Bereiding

35 minuten

Kooktijd

50 minuten

Wachten

1 uur geduld

Ingrediënten

 • voor het deeg:
 • 150 g bloem

 • 1,5 tl suiker

 • 3 g tafelzout

 • 115 g koude, ongezouten boter, in blokjes

 • 60 ml ijskoud water

 • voor de vulling:
 • 500 g cranberries, diepvries of vers

 • 200 g suiker

 • 3 el water

 • een beetje geraspte sinaasappelschil

 • een snufje zout

 • 1 el maïszetmail

 • voor de kruimel:
 • 65 g havermout

 • 60 g bloem

 • 60 g kristalsuiker

 • 60 g lichte of donkerbruine basterdsuiker

 • 1/2 tl kaneel

 • 75 g pecan- of (wal)noten

 • 6 el ongezouten boter, gesmolten

Bereiding

 • Maak de bodem: Meng de bloem, zout en suiker in een ruime kom. Voeg de stukjes boter toe en schep om. Wrijf de boter fijn met je vingers. Ga door tot je een grof kruimelig deeg hebt. Voeg het ijskoude water toe en kneed het geheel snel tot een samenhangend deeg. Als het te droog is, voeg dan nog een eetlepel water extra toe. Doe de bol deeg in een boterhamzakje en leg minstens een uur in de koelkast.
 • Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een doorsnede van 30-32 cm. Bekleed een taartvorm van 23 cm doorsnede met het deeg. (Rol het deeg over je deegroller en rol weer voorzichtig af boven de vorm. Of vouw het deeg voorzichtig in vieren, leg het in de vorm en vouw weer uit.) Snijd of knip het overhangende deeg bij. Zorg dat er ongeveer 1 cm overhangt. Vouw het overhangende deeg onder de deegrand (zodat je een dubbele laag krijgt). En knijp de rand in een mooi patroon. Zet de taartvorm met deeg weer terug in de koelkast.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C. Doe alle ingrediënten voor de kruimel, behalve de boter, in de kom met mes van de food processor. Pulseer een aantal keer tot de noten grof gehakt zijn. Voeg dan de gesmolten boter toe en pulseer tot een kruimig mengsel.
 • Haal de taartvorm uit de koelkast. Verdeel de cranberryvulling over de bodem. Verdeel de pecankruimel er in een dikke laag overheen. Bak de taart 45-50 minuten tot de cranberryvulling bubbelt. Als de bovenkant van de taart te bruin wordt, dek hem dan ondertussen af met aluminiumfolie (of zet de oven iets lager). Haal de taart uit de oven en laat hem iets afkoelen. Serveer eventueel met crème fraîche of vanille-ijs. Ook koud is de taart lekker.
Gebaseerd op een recept van Smitten Kitchen


One Comment

 1. Hee. Een nieuw recept! Wat leuk. Ik gebruik je site nog regelmatig om recepten op te zoeken. Taarten zijn niet echt mijn specialiteit, maar deze lijkt me erg lekker. Ik ga er een keer een project van maken 🙂