Kruidenpotjes

Smaakmaker 14 comments

In de zomervakantie heb ik tijd voor projecten waar ik anders niet aan toe kom. Vorig jaar heb ik de keuken gewit. Dit jaar was het tijd voor het reorganiseren van mijn kruidenkastje.

kruidpotje

Ik haal mijn kruiden en specerijen meestal op de markt bij de Kruidenspecialist. Daar verpakken ze de kruiden in papieren puntzakjes. Thuis doe ik de koopwaar dan weer in verschillende potjes en plastic bakjes. Of ik leg ze met papieren zakje en al op het bovenste schap.

kruidkast

Het werd alleen een steeds gevaarlijkere onderneming om mijn vijzel te pakken. Er viel altijd wel iets uit de kast. Bovendien was het vinden van kruiden voor bijvoorbeeld een Indiase curry een heel karwei. Tijd voor verandering!

kruidenkast_voor_2

Stap 1 was het vinden van de juiste potjes. Je kunt bij Dille & Kamille en Ikea mooie kruidenpotjes vinden, maar als je er 58 nodig hebt, dan is 2,- per potje een hoop geld. Na een zoektochtje op internet heb ik uiteindelijk glazen potjes besteld bij de Imkershop. Ze hebben een inhoud van 110 ml. Meestal is dat groot genoeg, maar niet alle puntzakjes van 50 g gaan er helemaal in (denk bijvoorbeeld aan oregano). Belangrijke voorwaarden was ook dat je er een maatlepel ‘theelepel’ in kunt stoppen. Dat lukt!

kruidenpotjes

Stap 2 was het maken van de etiketten. Op Pinterest kun je allerlei voorbeelden vinden, maar meestal kun je ze niet aanpassen. Daarom heb ik uiteindelijk toch zelf een ontwerp in PowerPoint gemaakt. Ik heb de etiketten geprint op papieren etiketvellen en vervolgens die vellen met plakfolie/kaftfolie ‘gelamineerd’, zodat ze beter bestendig zijn tegen natte of vieze vingers. Daarna was het een kwestie van knippen (een pons blijkt niet goed te werken in combinatie met plakfolie), de achterkant met een pincet lostrekken en de etiketten vervolgens op de juiste plek plakken en goed aandrukken.

Het kost even tijd, maar ik ben nu wel blij met mijn opgeruimde kruidenkastje.

Voor wie wil, hier het sjabloon voor de etiketten. Ik heb 1 vel gedeeld met daarop alle varianten (1, 2 of 3 regels).

14 Comments

 1. Hai!
  Super leuk idee! Ik wil dit ook gaan doen dus ik ben benieuwd naar de draadmanden. Waar heb je deze vandaan en wat zijn de afmetingen? Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet,
  Anita

 2. Hoi!! Wat zijn de afmetingen van de potjes?

 3. Hoogte 8 cm, breedte 4 cm met deksel TO 48 mm

 4. Ik heb dezelfde potjes besteld en vandaag binnen gekregen.
  Maar die etiketten hoef ik toch niet af te drukken op speciale plakvellen (etiketvellen)? Want je gaat ze daarna nog lamineren en weer uitknippen. Dan kan het toch ook gewoon op normaal papier of niet?
  En heb je dat zelf gelamineerd of moet je daarvoor naar een printshop?

 5. @Anna ik heb ze op etiketpapier geprint, want anders kun je ze niet op de potjes plakken. De bovenkant van de vellen heb ik zelf gelamineerd met boeklon, zodat ze schoon te maken zijn.

 6. Hallo Maaike,
  De potjes zijn precies wat ik zoek en lekker goedkoop.
  Ik kon ze zelf op internet niet vinden, ik ben er blij mee.
  Groetjes, Sonja

 7. Mevr. M.A.P. Hemmelder

  Hallo Maaike. Graag zou ik willen weten waar U de etiketten besteld heeft. Ik zag de potjes staan op de imkersite, maar de etiketten die je er bij zou kunnen bestellen zijn voorgedrukt voor Honing en ik wil de postje cq etiketten gaan gebruiken voor mijn kruiden.

 8. Hoi Maaike,

  zou je me kunnen zeggen welke lettertypes jij gebruikt hebt? Thanks, Eline

 9. Via Huisgenaakt kwam ik hier terecht. Dank voor het delen van je tips en werkwijze. Je beschrijft precies de problemen die ik heb met mijn kruidenpotjes. Inderdaad als je veel kruiden hebt dan koop je niet een kruidenpotje va €3,95 per stuk.
  Ik ga je blogpost opslaan en ook gebruiken.

 10. Hallo. Ik ben eigenlijk ookbenieuwd waar de mandjes vandaan komen..
  mvg Heidi

 11. helaas zijn de potjes die Maaike heeft gebruikt niet meer leverbaar bij de imkershop.
  Heeft iemand anders ze al elders gevonden, dan hoor ik dat graag.

 12. Bij flessenland zijn soortgelijke potjes van 106 ml met deksel TO (twist off) 48. Maaike, bedankt voor het leuke idee!

 13. Het is alleen jammer dat de verzendkosten erg hoog zijn, daardoor zijn de potjes alsnog bijna een euro per stuk. Ik zoek nog even verder, mocht iemand nog een andere tip hebben hoor ik het graag!

 14. @Yvette, daarom heb ik er meteen 30 besteld. Dan valt het verhoudingsgewijs wel mee met de verzendkosten