Cake met zoete aardappel, abrikoos en noten

> 60 minuten, Taart en ander zoet Comments are Disabled

In deze cake gaat zoete aardappelpuree. Je maakt deze puree door aardappels in de oven te garen (45 minuten op 200ºC) of net zo makkelijk in de magnetron. Prik de zoete aardappels rondom in met een vork, leg ze op een bord of keukenpapiertje en verwarm ze 5 minuten op hoog vermogen. Draai ze om en verwarm ze nog 3-5 minuten. Schep het vruchtvlees uit de schil en stamp of hak tot puree.

cake_zoete_aardappel

Bak de cake in een springvorm (formaat appeltaart) of in twee cakeblikken. Zo krijg je een cake die niet te hoog is. De cake wordt zo mooier gaar.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 50 minuten | 12 – 16 stukken |
• 115 g gedroogde abrikozen, in stukjes • 125 ml witte vermouth • 225 g bloem
• 1/2 tl zout • 1 tl baking soda • 1/4 tl bakpoeder • 75 g ongezouten boter op kamertemperatuur • 90 g (licht)bruine basterdsuiker • 110 g suiker • rasp van 1 citroen • 1 groot ei en 1 eiwit van een groot ei • 240 g zoete aardappelpuree
• 125 g noten (amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten), grofgehakt

Bereiding:

Laat de stukjes abrikoos minimaal een half uur in de vermouth wellen. Verwarm de oven voor op 180ºC. En vet een springvorm of twee cakeblikken in. Laat de abrikozen uitlekken in een zeef en bewaar de vermouth.

Meng de bloem (eventueel gezeefd), zout, baking soda en bakpoeder in een kom.

Klop de boter met de suikers en citroenrasp tot een zacht en romig mengsel. Gebruik hiervoor een handmixer of keukenmachine. Voeg het ei en het eiwit toe en meng goed tot het ei volledig is opgenomen.

Mix de helft van de bloem door het boter/suiker/ei-mengsel en dan de vermouth en zoete aardappelpuree. Mix tot slot de rest van de bloem erdoor. Schep de noten en abrikozen met een spatel door het beslag.

Doe het cakebeslag in de bakvorm(en) en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 55 minuten en test met een cocktailprikker of breinaald of hij gaar is. (de cake is gaar als de prikker schoon uit de cake komt)

Laat de cake volledig afkoelen en haal dan uit de vorm. Bestrijk de cake eventueel met ‘cream cheese frosting*’.

*Mix 225 g roomkaas (op kamertemperatuur) met 60 g boter (op kamertemperatuur, in blokjes). Voeg 105 g poedersuiker en een 1/2 tl vanille-extract toe.

Gebaseerd op een recept van Alice Medrich

Noot: de cake blijft vijf dagen goed (zonder frosting). Je kunt hem ook invriezen, maar doe dit ook zonder frosting.

Comments are closed.