Kruidige toffee-appelcake

> 60 minuten, Taart en ander zoet 9 comments
Gister heb ik op Uitzending Gemist gekeken naar de NRCV Dokument-aflevering: De smaak van de ziel. Dokument volgt Cees Helder, Eric van Loo en Paul van Craenenbroeck. Eric van Loo is chef-kok en de opvolger van driesterrenchef Cees Helder bij restaurant Parkheuvel. Paul van Craenenbroeck was 17 jaar de hoofdinspecteur voor de Michelingids Benelux. De documentaire biedt een mooie kijk in het werk van deze drie mannen en de verbinding die ze met elkaar hebben.

Met name de fragmenten met Cees Helder raakten mij. De grote chef die stopt en daarna moet afkicken van zijn werk. Maandenlang kookte hij gehaktballen en braadworsten, omdat hij de biefstuk en het lamsvlees van de slager niet goed genoeg vond. Tot zijn vrouw zegt: “Nou is het afgelopen, nou ga je weer koken.” Vervolgens bereidt hij een perfect gerechtje voor zijn vrouw en zichzelf: zacht gekookte eitjes, gerold in broodkruim met geschaafde truffel en soldaatjes. Eindelijk kan hij er weer van genieten.

Deze appelcake is van een hele andere orde, maar bakken zorgt altijd voor veel voldoening. Helemaal als de geur van speculaaskruiden langzaam het huis vult. Op de foto is de cake een nacht oud, waardoor de karamelsaus in de cake is getrokken. Hierdoor wordt de cake wat kleffer, maar hij is nog steeds lekker. Misschien maak ik de volgende keer zelf wat dikkere karamelsaus van suiker en room/boter die er beter bovenop blijft liggen.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 min + 50 min in de oven |
• 150 g dadels, grof gehakt • 150 ml melk • 185 g zachte boter • 150 g zelfrijzend bakmeel • 125 g lichtbruine basterdsuiker • 1/4 tl bakpoeder
• 3 grote eieren • 1-1,5 el speculaaskruiden • 1 tl vanille-extract • 3 kleine rode appels • kneep citroensap • handvol toffees of fudge (Lonka) • poedersuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een brownie-bakblik (20 x 20 cm) met bakpapier. Giet de melk in een steelpan en voeg de dadels toe. Breng de melk tegen de kook. Draai het vuur uit en laat de dadels 15 minuten staan.

Snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakken. Besprenkel de appel met wat citroensap en ga snel verder met het cakebeslag.

Hak de dadels en melk in een foodprocessor tot een gladde puree. Schep de puree in een kom en voeg de boter, bakmeel, basterdsuiker, bakpoeder, eieren, speculaaskruiden en vanille-extract toe. Meng alles kort met een elektrische mixer tot een glad cakebeslag.

Schenk het cakebeslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Beleg met overlappende plakjes appel. Bak de cake 45-50 minuten in de oven. Test met een naald of de cake gaar is*. Laat de cake afkoelen in het bakblik.

Doe de toffees met een klein scheutje melk in een steelpan. Laat de toffees al roerend smelten. Bestrooi de cake met poedersuiker en giet de karamelsaus erover. Snijd in vierkanten en serveer.

*Met een breinaald kun je testen of een cake gaar is. Prik de naald midden in de cake. Als de naald droog uit de cake komt, dan is de cake gaar. Zo niet, bak de cake dan nog 5-10 minuten.

Gebaseerd op een recept van BBC GoodFood

9 Comments

 1. Wat maakt iedereen toch lekker dingen vandaag! Deze cake ziet er echt onweerstaanbaar uit. Ik heb je recept snel gekopieerd … voor a.s. weekend misschien wel.

 2. Toevallig was er zondagochtend in Something for the Weekend op BBC2 een soortgelijk recept voor apple/fudge cake die ik dezelfde middag nog heb gemaakt. Heerlijk!!

 3. hoi Maaike,
  heerlijk zeg!

  doe je trouwens ook verzoekjes? in deze tijd van kerstborrels en lunches moet ik bij een van die gelegenheden (kerstlunch) zelf een gerecht meenemen. Je snapt het al: ondanks dat iedereen wat simpels kan meenemen of zelfs kan afdoen met ‘stokbrood’ wil je goed voor de dag komen. Heb je een simpele tip/snack/gerechtJE dat zelfs een IT’er kan maken?

 4. @Stan nu doe je jezelf wel tekort met ‘zelfs een it-er’. Wil je losse hapjes? Of een schep iets? Koud of warm?
  De Italiaanse gehaktballetjes of Chicken Marbella doen het goed in de categorie ‘scheppen’ en ‘warm’.
  Of kies iets uit de categorie salades of hartige taart. Verder houd ik zelf altijd wel van smeerseltjes met vers brood. Je kunt de smeerseltjes aankleden tot luxe hapjes. Als je meer richting geeft, dan kan ik specifieker worden 🙂

 5. Het wordt, wat het moet morgen gebeuren, een simpel pestobrood. Wel met eigen pesto dan….
  Beetje zongedroogde tomaatjes, olijven, cashewnoot, zeezout en pesto. Beetje simpel, maar wel prima.

  (overigens, waar zit het vinkje ‘houd me op de hoogte van reacties’…..)

 6. Moet die appel erop?
  De cake lijkt me lekker maar ik houd niet van appel taart of appel cake vandaar…

 7. @Gerdy het kan ook zonder appel. Dan wordt het een soort kruidkoek. De appel zorgt wel voor wat frisheid. Misschien is een beetje citroenrasp nog lekker. Succes!

 8. Ik heb deze cake gemaakt zonder de appel. Hij was echt heel erg lekker! De kinderen konden er niet vanaf blijven (en wij zelf ook niet!).