Visspiesjes met kruiden & citroenmarinade

15 - 30 minuten, Bijgerechten, Vis Comments are Disabled

Wat ik tot nu toe het meest plezierig vind aan de Big Green Egg, is dat je er een hele maaltijd op kunt bereiden. Je hoeft je alleen met de barbecue bezig te houden en niet ook nog met pannen op het fornuis in de weer. Met wat droger weer is het helemaal fijn om buiten te koken, maar laten we niet zeuren over het weer. Dat gebeurt al genoeg 🙂

Vorig week heb ik deze visspiesjes gemaakt. Met daarbij gestoofde venkel, courgette en tomaat en gepofte aardappels met een beetje citroenmayonaise. Als toetje: bananen met rum en bruine suiker van de barbecue.

Begin met het gerecht met de langste doorlooptijd. Maak dus eerst het groentegerecht en de gepofte aardappels en daarna pas de visspiesjes. De aardappels blijven wel warm in de aluminiumfolie. De gestoofde groenten zijn ook lekkerder als ze niet ‘piping hot’ zijn. De temperatuur van het ei was trouwens 200°C-225°C voor de groente en de aardappels. Voor het grillen van de vis heb ik hem laten oplopen naar 250°C.

Visspiesjes met kruiden & citroenmarinade

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 30 minuten marineren | recept voor 2 |
• 300 – 400 g gemengde (verantwoorde) visfilets (bijvoorbeeld zalm, tonijn en kabeljauw) • 1 teentje knoflook, in stukjes • snufje zout • 5 el gemengde kruiden (bijv. koriander, dragon, basilicum en peterselie), gehakt • zest en sap van 1 citroen • 3 el olijfolie • versgemalen peper

Bereiding:

Snijd de vis in even grote blokjes. Doe de knoflook in een vijzel en bestrooi met een snufje zout. Wrijf de knoflook tot puree. Voeg olijfolie, de verse kruiden, zest en een flinke kneep citroensap toe. Breng op smaak met wat versgemalen peper.

Giet de marinade over de visblokjes en meng voorzichtig. Marineer de vis 30 minuten in de koelkast.

Rijg de vis aan spiesjes. Ik heb de zalm en tonijn bij elkaar gedaan en de kabeljauw apart. Ik ga er vanuit dat de kabeljauw 1-2 minuten langer moet grillen voordat hij gaar is. De tonijn en zalm mogen rosé blijven.

Smeer het rooster van de barbecue licht in met olie. Grill de spiesjes 5-6 minuten op de barbecue of grillpan. Keer de spiesjes halverwege.

Gestoofde venkel, courgette en tomaat

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | recept voor 3 |
• 1 venkelknol • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 1 courgette, in blokjes
• 3 tomaten, in blokjes • rozemarijn • tijm • zout en peper

Bereiding:

Snijd de venkel in plakken en dan overdwars in stukjes. Doe de venkel en knoflook in een geschikte schaal voor de barbecue. Voeg een klein scheutje water toe en zet de schaal op de barbecue. Stoof de venkel 5 minuten. Zorg dat het water zo goed als verdampt is.

Voeg de courgette en tomaat toe (haal de schaal voorzichtig van de barbecue). Schep voorzichtig om en leg wat takjes rozemarijn en tijm tussen de groente. Bestrooi met wat zout en peper. Zet de schaal terug op de barbecue en bak tot de groente (beet)gaar zijn. Dit duurde bij mij 15 minuten.

Gepofte aardappels in folie

| bereidingstijd 30 minuten | recept voor 2 |
Ingrediënten:
• een paar niet te grote aardappels • paar teentjes ongepelde knoflook • eventueel een beetje olijfolie • peper en zout

Leg de aardappels op een stuk dik aluminiumfolie (of gebruik een dubbel stuk). Leg de tenen knoflook ertussen. Besprenkel eventueel met een klein beetje olijfolie en wat zout en peper. Vouw de folie goed dicht.

Leg het foliepakketje een beetje aan de rand van de barbecue. De aardappels hebben meestal 20-40 minuten nodig. Dit hangt van de grote van de aardappels af. Keer de aardappels halverwege om. Test gewoon na een tijd of ze gaar zijn. De aardappels garen ook nog na in de folie. Dus je kunt ze gerust ingepakt op een bord leggen en verder gaan met de visspiesjes.

Halveer de aardappel op je bord en knijp wat van de gepofte knoflook boven de aardappel uit.

Comments are closed.